«Δεν υπάρχει το Μπίλεφελντ»; Υπάρχει και είναι στον τελικό! (vids & pics)

Η ομάδα της τρίτης κατηγορίας συνεχίζει ένα ονειρικό ταξίδι, αποδεικνύοντας πως η μαγεία του Κυπέλλου είναι ζωντανή
Πηγή: Imago
Πηγή: Imago

Ποδοσφαιρική τραγωδία για την Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόσνο στο DFB Pokal. Ακριβώς όταν σκεφτόταν να πάει για έναν τίτλο μετά την ήττα στο Champions League από την Μπάγερν Μονάχου και να είναι έξι βαθμούς πίσω από τους ίδιους Βαυαρούς στο Bundesliga, οι «ασπιρίνες» έπρεπε να αποχαιρετήσουν το Κύπελλο Γερμανίας, γνωρίζοντας απροσδόκητα την ήττα από την Αρμίνια Μπίλεφελντ, η οποία νίκησε τους πρωταθλητές με 2-1.

Στους προηγούμενους γύρους, η εκπληκτική Αρμίνια της τρίτης κατηγορίας Γερμανίας, είχε αποκλείσει μία ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία και τρεις από την πρώτη: Ανόβερο, Ουνιόν, Φράιμπουργκ και Βέρντερ Βέρμης.

Τώρα και η σημερινή πρωταθλήτρια Γερμανίας, Λεβερκούζεν, έπεσε στα χέρια της Αρμίνια, η οποία πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό και περιμένει αντίπαλο. Λειψία εναντίον Στουτγάρδης θα μονομαχήσουν στις 24 Μαΐου για να αναμετρηθούν με το φετινό «θαύμα» του θεσμού.

Η μαγεία του Κυπέλλου

Κάθε χρόνο, η μαγεία του DFB Pokal επιφυλάσσει άλλη μια έκπληξη. Πέρυσι, η Σααρμπρύκεν, ομάδα επίσης της τρίτης κατηγορίας έφτασε στον ημιτελικό και η Καϊζερσλάουτερν της δεύτερης κατηγορίας Γερμανίας, κατάφερε να κάνει ένα βήμα παραπέρα, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Βερολίνου, όπου έχασε οριακά από την Λεβερκούζεν (0-1).

Φέτος, το DFB Pokal έχει για άλλη μια φορά μια υπέροχη ιστορία με την υπογραφή της Αρμίνια Μπίλεφελντ, η οποία επέστρεψε στην Bundesliga το 2020 μετά από απουσία 11 ετών, αλλά υποβιβάστηκε δύο σεζόν αργότερα και, το 2023, έπεσε στην τρίτη κατηγορία αφού έχασε σε αγώνα play-off υποβιβασμού.

Είναι η τέταρτη ομάδα από την τρίτη κατηγορία που φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας, μετά την Ουνιόν Βερολίνου το 2001, την Ένεργκι Κότμπους το 1997 και τη δεύτερη ομάδα της Χέρτα Βερολίνου το 1993.

«Δεν χρειαζόμασταν καθόλου τύχη γιατί παίζαμε επιθετικά όλη την ώρα» είπε ο προπονητής της Μπίλεφελντ, Μίτσελ Κνιάτ, μετά την ιστορική πρόκριση επί της Λεβερκούζεν. Ο Κνιάτ είπε ότι «κανονικά δεν θα έπινα με τους παίκτες, αλλά απόψε θα κάνω μια εξαίρεση», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα κοιμηθεί σε αυτή την πόλη απόψε».

Μπίλεφελντ: Μια παράξενη φήμη και η σχέση της με την Αρμίνια

Η πόλη του Μπίλεφελντ είναι γνωστή για τρία πράγματα: Την έδρα της εταιρείας Dr. Oetker, την ποδοσφαιρική ομάδα Αρμίνια και για το γεγονός ότι φημολογείται πως… δεν υπάρχει! Μια θεωρία συνωμοσίας από τη δεκαετία του 1990 υποστηρίζει ότι κανείς δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Μπίλεφελντ, κανείς δεν γνωρίζει κάποιον που να κατάγεται από εκεί ή να έχει πάει εκεί, άρα η πόλη είναι απλά μια ψευδαίσθηση.

Ωστόσο, οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η πόλη υπάρχει, καθώς η Αρμίνια Μπίλεφελντ έχει συμμετάσχει για 19 σεζόν στην κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας, την Bundesliga.

Αυτή η παράξενη φήμη έχει γίνει αντικείμενο χιούμορ στη Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα έχει ενισχύσει τη μοναδικότητα της ομάδας και της πόλης. Το γεγονός ότι η Αρμίνια αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους συλλόγους στη χώρα αποδεικνύει πως το Μπίλεφελντ όχι μόνο υπάρχει αλλά και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Η ομάδα «ανελκυστήρας» και ο Ρεχάγκελ

Η Αρμίνια Μπίλεφελντ κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων ανόδων στην Bundesliga μαζί με τη Νυρεμβέργη (οκτώ), γεγονός που την καθιστά κλασική «ομάδα ανελκυστήρα». Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, οι δύο καλύτερες περίοδοι παραμονής της στην κορυφαία κατηγορία ήταν διάρκειας πέντε ετών έκαστη.

Η ιστορία αυτή δείχνει τον χαρακτήρα της ομάδας ως μια μαχητική δύναμη που παλεύει πάντα να επιστρέψει στην κορυφή. Παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις, η Αρμίνια παραμένει ένα σύμβολο επιμονής στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Θα μπορούσε να είχε πετύχει εννέα ανόδους αν δεν είχε χάσει ένα προβάδισμα 4-0 στον πρώτο αγώνα των play-off απέναντι στη Μονάχου 1860 τη σεζόν 1976/77. Επιπλέον, μια νίκη με το ίδιο σκορ επί της Μπάγερν τον Μάρτιο του 1979 υπό τον Ότο Ρεχάγκελ θεωρείται μία από τις πιο περίφημες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου στη Bundesliga. Ωστόσο, αυτή η νίκη αργότερα θεωρήθηκε υπαίτια για τον υποβιβασμό εκείνης της χρονιάς, καθώς η ομάδα κατάφερε μόλις δύο ακόμη νίκες στους επόμενους 15 αγώνες.

Η προέλευση του ονόματος

Το όνομα Αρμίνια προέρχεται από τον αρχηγό της γερμανικής φυλής των Χερουσκών, τον Αρμίνιο (Arminius), ο οποίος νίκησε τους Ρωμαίους στη Μάχη του Δρυμού Τευτοβούργιου το 9 μ.Χ. Το άγαλμά του στο Hermannsdenkmal χάρισε στον σύλλογο μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες το 1999, όταν ο χορηγός Herforder Brauerei έντυσε το άγαλμα με μια τεράστια φανέλα της Αρμίνια Μπίλεφελντ. Με έκταση 130 τετραγωνικά μέτρα, ήταν η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική φανέλα στον κόσμο και έφερε τον αριθμό «9» προς τιμήν του έτους της μάχης.

Η επιλογή του ονόματος «Αρμίνια» δεν είναι τυχαία αλλά βαθιά συνδεδεμένη με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής όπου εδρεύει ο σύλλογος. Ο Αρμίνιος αποτελεί εθνικό ήρωα στη Γερμανία λόγω της θρυλικής νίκης του ενάντια στους Ρωμαίους στη Μάχη του Δρυμού Τευτοβούργιου – ένα γεγονός που θεωρείται σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Το 1999, η σύνδεση αυτή πήρε μια μοναδική διάσταση όταν ο χορηγός Herforder Brauerei αποφάσισε να ντύσει το άγαλμα του Αρμίνιου στο Hermannsdenkmal με μια τεράστια φανέλα της ομάδας. Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο τόνισε τη σύνδεση ανάμεσα στον θρύλο του Αρμίνιου και τον σύλλογο αλλά χάρισε επίσης στην Αρμίνια Μπίλεφελντ παγκόσμια αναγνώριση μέσω μιας καταχώρησης στο Βιβλίο Γκίνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ