Ένα διαγώνισμα με πολλά SOS

O Θανάσης Ασπρούλιας αναλύει την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Εφές γράφοντας και φιλοσοφίες, λύσεις, τακτικές και επιλογές.
Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Και το μεγάλο ερώτημα είναι… Πρόκειται για την πιο Κράμερ εναντίον Κράμερ version σειράς πλέι οφ στην Euroleague, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία; Η απάντηση είναι όχι. Ο Εργκίν Αταμάν αγαπά την Εφές με την οποία φόρεσε κάμποσα στέμματα και η Εφές λατρεύει τον Εργκίν. Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο ή αλλιώς Τζάννα για τους Ισλαμιστές, αλλά σε αυτή τη σχέση λατρείας το επόμενο 15ήμερο, θα χαρεί όποιος στείλει τον άλλον στην “κόλαση”. Κάθε σχέση περνάει τις κρίσεις του άλλωστε.

Σοβαρά όμως, ο Αταμαν γνωρίζει την αντίπαλο του Παναθηναϊκού άριστα, η Εφές το ίδιο, αλλά πάνε πάρα πολλοί μήνες, σχεδόν 2 σεζόν, από τότε που ο κόουτς ταξίδεψε μακριά από την Πόλη. Και στο προσωπικό… Κάποιοι παίκτες συνεχίζουν να συνδέουν τις δύο εποχές (Λάρκιν, Μπράιαντ και ο τραυματίας Μπουμπουά), αλλά μεσολάβησαν κάμποσοι προπονητές και πολλές αλλαγές ρόστερ. Η Εφές πια, αφού πέρασε από μεγάλη κόμματα φοράει την φόρμα του Λουκά Μπάνκι… Ειδικά, από τη στιγμή που επί των ημερών του ολοκλήρωσε την κανονική σεζόν της Ευρωλίγκας με 8 σερί νίκες, εκ των οποίων κάποιες με ομάδες που ήταν αρκετά χαμηλά στη βαθμολογία, αλλά όχι αδιάφορες, και κάποιες που είχαν πολύ ισχυρά κίνητρα

Ποια είναι η φιλοσοφία του Λουκά Μπάνκι

Αρχικά καλό θα ήταν να γνωρίσουμε τον Ιταλό κόουτς για να προβλέψουμε (ενδεχομένως) τι πρόκειται να συναντήσει ο Παναθηναϊκόςστα παιχνίδια με την Εφές.

Είναι ένας προπονητής, που καθημερινά δεν ασχολείται με το μπάσκετ μόνο τις ώρες που κοιμάται. Είναι εμμονικά συνδεδεμένος με τη δουλειά του και η ανάγκη του για αυτοβελτίωση κι ενημέρωση ξεπερνά ακόμα και τα πιο αυστηρά όρια.

Λογίζεται κατά βάση ως επιθετικός προπονητής. Δεν αμελεί τη σημασία της άμυνας, αλλά πιστεύει πάρα πολύ στην επιθετικότητα με τα μπάλα στα χέρια. Και στην ταχύτητα. Θα έχετε παρατηρήσει άλλωστε ότι η Εφές (και) επί των ημερών του δεν έγινε …πρώτο μπόι στην άμυνα. Αντίθετα στην επίθεση, βγάζει φωτιές.

Η προετοιμασία του κάθε παιχνιδιού είναι για αυτόν μία ιερή επαγγελματική και προσωπική διαδικασία. Έχει ανάγκη να γνωρίζει κάθε μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια για το παιχνίδι του αντιπάλου, αλλά και να προετοιμάζεται για αυτή. Πριν από τα ματς, τα πάντα είναι καταγεγραμμένα σε χαρτί. Και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να αναγνωρίσει ακόμα και το πιο σπάνιο play για το οποίο οι συνεργάτες του δεν τον ενημέρωσαν ότι ο αντίπαλος κόουτς μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Για τον Μπάνκι, κάθε ματς παίζεται πρώτα στο μυαλό του και μετά στο γήπεδο. Για αυτό και κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση της.

Είναι ένας κόουτς που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη κι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης το διευθύνει ο ίδιος. Οι συνεργάτες του είναι εκεί, με ελευθερία λόγου και πρωτοβουλιών, αλλά η προπόνηση και ο βασικό πυρήνας της είναι δουλειά μόνο του ίδιου.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν κόουτς που του αρέσει να αφήνει τα γκέμια λυμένα στους παίκτες που κουβαλούν ισχυρές -μπασκετικές- προσωπικότητες και να τους δίνει χώρο να παίρνουν αποφάσεις, του αρέσει ένα παιχνίδι που στηρίζεται περισσότερο στο ταλέντο των παικτών μέσα από flex διατάξεις.

Το playbook του είναι υπερβολικά πλούσιο και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να διαπιστώσει ο θεατής ότι η εισαγωγική διάταξη είναι ίδια, αλλά η στόχευση θα είναι εντελώς διαφορετική. Έχει πολλά plays με πολλές διαφορετικές παραλλαγές.

Είναι λάτρης της ταχύτητας στην εφαρμογή των plays και του spacing. Ακόμα κι αν στην προπόνηση οι παίκτες “περνούν” τα plays σε κατάσταση 5 εναντίον 0, ο Μπάνκι θα απαιτήσει αυτό να συμβεί με τη μέγιστη ενέργεια και τέλειο spacing.

Δεν είναι προπονητής που απορρίπτει, ή παραμένει δογματικός. Ανάλογα με το ρόστερ, την εποχή, τα χαρακτηριστικά των παικτών του, προσαρμόζεται εξαιρετικά στις απαιτήσεις με όχημα το προσωπικό της ομάδας του.

Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του είναι η μεθοδολογία στην προπόνηση, η οποία είναι καταγεγραμμένη από τον ίδιο σε χαρτί, μέχρι και την τελική λεπτομέρεια. Σπανίως ξεφεύγει εκτός των χρονικών πλάνων που ο ίδιος έχει καθορίσει πολύ πριν αρχίσει η προπόνηση για τα κομμάτια που θα διδάξει.

Αν και στη σύγχρονη εποχή του μπάσκετ, ο ρόλος του προπονητή είναι πιο δύσκολος λόγω των πολύ λιγότερων διαθέσιμων ωρών προπόνησης, ο Μπάνκι θα προετοιμάσει την ομάδα του να παίξει διαφορετικά από παιχνίδι σε παιχνίδι. Κάτι που - ω ναι - δεν είναι δεδομένο για όλους τους κόουτς. Ο Μπάνκι θα προσαρμόσει το πλάνο του, τις επιθέσεις του, τις άμυνες του, στα στοιχεία των αντιπάλων.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έχει σημαντική ικανότητα να διαπιστώσει τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου και να ζητήσει από τους παίκτες του να χτυπήσουν σε αυτά.

Ο Λουκά Μπάνκι, διδάσκει τη σημασία των γρήγορων επιθέσεων, που στη δική του φιλοσοφία μεταφράζεται σε early offense και κυρίως μέσα από πολλά early post ups και early pick n’ rolls (δηλαδή πρώιμα post up και pnr στα αρικά δευτερόλεπτα των επιθέσεών του). ¨Όχι τόσο μετά από καλάθι, αλλά σίγουρα μετά από άστοχο του αντιπάλου, κλέψιμο ή λάθος. Και στην Εφές έχει το ρόστερ για να το κάνει…

Άρα, με βάση όλα τα παραπάνω:

  • Καλό θα ήταν ο Παναθηναϊκός και ο Αταμάν να μην ελπίζει ότι η Εφές θα αντιμετωπίσει με drop αντιμετώπιση το πικ εν ρολ του Ναν, όπως έκανε στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ με αποτέλεσμα ο φετινός MVP της Euroleague να σκοράρει όλο το βράδυ με όποιο τρόπο ήθελε. Εκεί είναι δεδομένο ότι ο Μπάνκι θα προσαρμοστεί.
  • Η Εφές μέσα από τα plays της θα επιχειρήσει να χττυπήσει πολύ έντονα στην επίθεση τον Σλούκα, τον Ναν και τον Μήτογλου. Είτε για να τους φθείρει είτε για να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες τους.
  • Θα δούμε τον Σμιτς κατά βάση να παίρνει πολλές μπάλες σε πρώιμα post up μετά από άστοχα, αλλά και πολλά πρώιμα pnr με τον Λάρκιν ή τον Μπράιαντ, τους οποίους εμπιστεύεται με κλειστά μάτια.
  • Μπορεί τα στατιστικά να μην κατατάσσουν την Εφές σε πολύ υψηλή θέση σε καταστάσεις isolation, αλλά το σίγουρο είναι ότι η εμπιστοσύνη του Μπάνκι στους χειριστές και τις αποφάσεις του, οδηγεί σε ένα ποσοστό 59.1% πόντων που προέρχονται από ασίστ. Είναι η τρίτη ομάδα της Ευρωλίγκας με τον χαμηλότερο συντελεστή. Άρα, πολλές φάσεις θα τελειώνουν με ατομικές αποφάσεις και όχι συνεργασίες.
  • Ωστόσο, ο Μπάνκι, έχοντας μεγάλη πίστη στο pick n roll παιχνίδι, αλλά και τους παίκτες του που θα το υποστηρίξουν, θα ήταν σκόπιμο ο Παναθηναϊκός να περιμένει πολύ γρήγορα rolls από τους εξαιρετικούς ψηλούς της Εφές (Πουαριέ, Οτούρου). Μάλιστα η αξιολόγηση της από το Synergy στο παιχνίδι όπου η μπάλα καταλήγει στον σκρίνερ μετά από το pnr είναι “άριστη” και το ποσοστό των επιθέσεων που οι Τούρκοι τελειώνουν με τον ψηλό είναι πολύ υψηλότερο από τις περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας.
  • Τέλος, τα 40λεπτά με τον Παναθηναϊκό θα περιλαμβάνουν πολύ τρίποντο (είναι 3η στην Ευρωλίγκα με 38.9%). Ακόμα και στο transition. Και επίσης αρκετά short rolls των ψηλών, που σε πολλές φάσεις γίνονται άμεσοι δημιουργοί σε τέτοιες καταστάσεις. Και είναι πολύ καλοί μάλιστα.

Τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένουμε από τον Παναθηναϊκό 

  • Σίγουρα δε θα δούμε πολλές αλλαγές στην επίθεσή του. Ο Αταμάν δεν είναι από τους κόουτς που αλλάζει πολλά πράγματα στην ομάδα του πεσούσης της σεζόν. Ειδικά όταν αυτά πάνε καλά. Και ο Παναθηναϊκός είναι μία πυρηνική επιθετικά ομάδα.
  • Πιθανότατα θα δούμε τον Γκαμπριελ και τον Γιουρτσεβέν να πιέζουν με δυναμικά hedge out τον εκάστοτε χειριστή της Εφές, ειδικά τον Λάρκιν για να δυσκολέψουν το έργο του.
  • Με δεδομένο ότι η Εφές έχει βαριά κορμιά στο “5” που είναι και πολύ αποτελεσματικά στην άμυνα όταν κρατήσουν τη θέση τους μέσα στη ρακέτα, δεν θα ήταν καθόλου απρόσμενα τα σχήματα με τον Μήτογλου σε θέση “5” ώστε να προσπαθήσει ο Αταμάν να μετακινήσει τους ψηλούς των Τούρκων προς την περίμετρο. Και κυρίως τον Πουαριέ.

Τα SOS για τους πράσινους σε αυτό το διαγώνισμα είναι τα εξής:

  • Πολύ καλή ισορροπία στις επιστροφές και αντιμετώπιση των γρήγορων λύσεων που θέλει να βρει η Εφές είτε με τρίποντο είτε με παιχνίδι από το low post. Αρα, αμυντική συνάπεια και γοργό αμυντικό σετάρισμα 5 παικτών στην άμυνα μετά από άστοχο σουτ. Με λίγα λόγια: Απόρριψη των early επιθέσεών της.
  • Γεμάτη ρακέτα. Η Εφες λόγω της ικανότητας των γκαρντ και της αθλητικότητας των ψηλών, παίρνει πολλούς πόντους από το pnr με τα rolls των σκρίνερς. Άρα, απαιτείται γεμάτη ρακέτα εξ αρχής, και πολύ γρήγορα πόδια στο close out έτσι ώστε το τρίποντο που θα έρθει μετά την άρνηση του inside παιχνιδιού να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολο, με ένα χέρι ψηλά.
  • Και τέλος, τεράστια συγκέντρωση στο παιχνίδι των γκαρντ της Εφές μακριά από την μπάλα. Οι Τούρκοι παίρνουν πολλούς πόντους ανά κατοχή σε off screen καταστάσεις, αλλά εδώ τα καλά νέα για τον Παναθηναϊκό είναι η απουσία του Μπομπουά, το κατ’εξοχήν εκφραστή των επιθέσεων off screen για την Εφές.
  • Το παιχνίδι αυτό θα κριθεί στις άμυνες και όχι στις επιθέσεις, εκεί όπου και οι δύο ομάδες έχουν εντυπωσιακό δείκτη παραγωγικότητας. Ο Αταμάν, όμως, έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πολύ περισσότερους παίκτες με αμυντικές αρετές που μπορούν να σταθούν όμως και στο μπροστινό μισό. Και η απόδοση των σχημάτων αυτών ίσως να είναι και τα καταλυτικά για να γείρει η πλάστιγγα εντελώς υπέρ των πράσινων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κέντριν Ναν στο Athletiko: «Με βοήθησαν οι συμπαίκτες μου να βγω MVP, έχουμε κι άλλα να πετύχουμε φέτος»

Ηλίας Λαλιώτης Ηλίας Λαλιώτης avatar