Η «φρενίτιδα» Σικαμπάλα - Ο Αιγύπτιος ζογκλέρ που θα μάθαινε στον... Ριβάλντο λίγη μπάλα!

Ο ΠΑΟΚ έχει ιδιαίτερη σχέση με την Αίγυπτο, καθώς έχει φέρει αρκετούς ποδοσφαιριστές που σχεδόν όλοι έμειναν στην ιστορία και για εξωαγωνιστικούς λόγους. Από τους αδελφούς Χασάν και τον παικταρά Μαγκντί Ντολμπά που έβγαζαν χαλάκι στα αποδυτήρια για την προσευχή τους, μέχρι τον Ουάρντα και φυσικά τον Σικαμπάλα. Ο Σικαμπάλα που ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στο τέλος της τρέχουσας σεζόν στα 39 του πλέον χρόνια, είχε γίνει σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, που τον υποδέχθηκαν με αγάπη και ενθουσιασμό.
Η ανάγκη του κόσμου του ΠΑΟΚ για μία ομάδα που θα πρωταγωνιστούσε, ήταν μεγάλη και η «φρενίτιδα» Σικαμπάλα, όλο και αυξανόταν στην Τούμπα, με το άκουσμα της επικείμενης μεταγραφής το 2005.

Από τη μία τα «μαγικά» του Μαγκντί Ντολμπά τη δεκαετία του 80 που τον έκαναν έναν από τους πιο αγαπημένους ξένους παίκτες των φίλων του ΠΑΟΚ και από την άλλη η μικρή, αλλά ιδιαίτερη πορεία του Αμπντελσαντάρ Σάμπρι που έκανε την Μπενφίκα να δώσει 800 εκατό δραχμές (ποσό τεράστιο για εκείνον τον ΠΑΟΚ) έκανε τους φίλους της ομάδας απο τη Θεσσαλονίκη, να έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους Αιγύπτιους ποδοσφαιριστές. Άλλωστε και ο Χοσάμ Χασάν, ήταν ένας ιδιαίτερος γκολτζής.
Ο Σικαμπάλα ήρθε στην Τούμπα ως ο πιο ταλαντούχος και καλύτερος ποδοσφαιριστής της Αιγύπτου. Ο φαντεζί παίκτης που θα ξεσηκώσει την κερκίδα και οι ΠΑΟΚτσήδες ονειρεύτηκαν τίτλους μαζί του. Ο Σικαμπάλα γενικότερα, θεωρούνταν μεγάλο ταλέντο στην Αίγυπτο, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ντρίπλα και εκρηκτικότητα. Υπήρχε η προσδοκία, ότι θα κάνει τη διαφορά. Εκείνη την περίοδο, ο δικέφαλος είχε οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα και ο κόσμος έψαχνε από κάπου να... πιαστεί.

Οι φίλαθλοι ήθελαν να πιστέψουν σε κάτι καινούργιο, σε έναν παίκτη που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «διαμάντι». Ήταν νεαρός, χαρισματικός και προερχόταν από διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα, κάτι που πάντα δημιουργεί μια γοητεία στους φιλάθλους. Ωστόσο ουσιαστικά η προσωπικότητα του, ήταν αυτή που δεν τον άφησε ποτέ, να κάνει μεγάλη καριέρα ενώ θα μπορούσε.
Το όνομα του Σικαμπάλα ήρθε στα γραφεία της Μικράς Ασίας μέσω πρότασης μάνατζερ και ο Γιώργος Κωστίκος πήγε στην Αίγυπτο να τον παρακολουθήσει στην αναμέτρηση Ζαμάλεκ εναντίον Αλ-Αχλί. Από τότε έγινε μεγάλη προσπάθεια από τον ΠΑΟΚ να τον αποκτήσει.
Ο δικέφαλος ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου του 2005 την απόκτηση του Σικαμπάλα, αλλά η μεταγραφή ολοκληρώθηκε επίσημα, έξι μήνες μετά. Ο γεννημένος στις 5 Μαρτίου (ίδια μέρα έχει γενέθλια ο Κωνσταντέλιας) του 1986, για να έρθει στην Τούμπα, χρειάστηκε ο ΠΑΟΚ να κερδίσει την γραφειοκρατία της Αίγυπτου και να πάρει πακέτο και τον Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ. Περίπου 300.000 ευρώ έδωσε ο ΠΑΟΚ για τον Σικαμπάλα και άλλα 100.000 ευρώ (αναγκαστικά) για τον Μέγκαχεντ.

Γιατί καθυστέρησε η μεταγραφή του Σικαμπάλα; Η Αλ Αχλί ισχυριζόταν πως ο παίκτης ήταν ακόμα δεσμευμένος μαζί της, ενώ ο ίδιος ο Σικαμπάλα επέμενε ότι είχε μείνει ελεύθερος. Αυτό δημιούργησε μια διαμάχη, που καθυστέρησε την έκδοση του διεθνούς δελτίου μεταγραφής του. Επίσης χρειάστηκε παρέμβαση από τη FIFA για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και να δοθεί η άδεια στον ΠΑΟΚ να τον χρησιμοποιήσει. Υπήρχαν διάφορα ζητήματα με τα δικαιώματα μεταγραφής αλλά και θέμα με την υποχρέωση στρατιωτικής θητείας στην Αίγυπτο - κάτι που συχνά περιπλέκει μεταγραφές Αιγύπτιων παικτών στο εξωτερικό.
Το διάστημα από τη συμφωνία, μέχρι να έρθει να παίξει στην Τούμπα πέρασε σαν σε... σήριαλ. Η προσμονή και όλο αυτό το μεταγραφικό θρίλερ έκανε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ ακόμα πιο ανυπόμονους και «τρελαμένους» για τον Σικαμπάλα.
Οι εφημερίδες της εποχής τρελάθηκαν με τον... μάγο της Αιγύπτου πριν καν έρθει να αγωνιστεί. Εφημερίδα πουλούσε αφίσες του, ενώ υπήρχε και πολυήμερη αποστολή στο Κάιρο, για να βρεθεί ο Σικαμπάλα. Τελικά, το δεκάρι της Αιγύπτου ήρθε στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε στον ΠΑΟΚ, αλλά όλη αυτή η καθυστέρηση, είχε ήδη επηρεάσει την ομαλή ένταξή του στην ομάδα.
Οι φίλοι των ασπρόμαυρων που έχουν παράδοση στο να στηρίζουν «ιδιαίτερους» παίκτες (και ο Σικαμπάλα είχε και το στυλ και τον χαρακτήρα που τράβηξε το ενδιαφέρον), αγκάλιασαν αμέσως τον μικρό Αιγύπτιο, που το καλοκαίρι του 2005 συμμετέχει στην προετοιμασία και αρχίζει τα μαγικά του. Σπουδαία τεχνική αλλά ένα πραγματικό «ακατέργαστο διαμάντι», χωρίς τακτική παιδεία.
Πάντως είχε δείξει καλά στοιχεία στην αρχή, με εντυπωσιακές ενέργειες ασίστ και γκολ. Όλο αυτό φούντωσε τις προσδοκίες με του οπαδούς του ΠΑΟΚ να αγοράζουν εκατοντάδες φανέλες με το όνομά του.
Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της εποχής μετά από φιλικό του ΠΑΟΚ έναν μήνα με την άφιξη Σικαμπάλα: «Με σόου Σικαμπάλα, παρουσία περίπου τεσσάρων χιλιάδων φιλάθλων του ΠΑΟΚ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε με 2-1 την ΠΑΕ Θράκη στο τρίτο κατά σειρά φιλικό παιχνίδι στο Οφρύνιο Καβάλας. Θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ομάδα, αλλά θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα, αν δεν παρασυρθεί από όσα λέγονται και ακούγονται για την αξία του, δήλωσε χθες ο προπονητής της ομάδας του ΠΑΟΚ, Νίκος Καραγεωργίου. Ο Σικαμπάλα με δύο μαγικές ενέργειες πέτυχε τα δύο γκολ του ΠΑΟΚ (51′ και 58′)».

Στις 16 Οκτωβρίου του 2005, ο Σικαμπάλα χορεύει τον Ολυμπιακό στο κεκλεισμένων των θυρών ματς του πρωταθλήματος και μένει στην ιστορία. Όχι για τις δύο ασίστ του στον Παντελή Κωνσταντινίδη και τη νίκη του ΠΑΟΚ με 1-2, αλλά το σύνθημα των φιλάθλων της ομάδας λίγες μέρες μετά: «Μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα Σικαμπάλα, Σικαμπάλα!». Σε εκείνη την αναμέτρηση, ο Σικαμπάλα μπήκε στο 61' και μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών (66’ και 71’) έδωσε δύο γκολ, πάρε-βάλε στον «σβούρα» για τη μεγάλη ανατροπή.
Ωστόσο, παρότι ξεκίνησε με πολλά υποσχόμενες εμφανίσεις, δεν κατάφερε ποτέ ουσιαστικά να μονιμοποιηθεί στην ενδεκάδα όταν άρχισε η σεζόν, κυρίως λόγω αγωνιστικής απειρίας, προσαρμογής αλλά και των εξωαγωνιστικών ζητημάτων που τον ακολουθούσαν.
Τον Ιανουάριο του 2006, ο Σικαμπάλα έφυγε απροειδοποίητα από την Ελλάδα και επέστρεψε στην Αίγυπτο, χωρίς να έχει πάρει άδεια από την ομάδα. Ο ίδιος επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους.
Παρότι είχε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, υπέγραψε μονομερώς στη Ζάμαλεκ, γεγονός που δημιούργησε νομική διαμάχη. Ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στη FIFA, η οποία αρχικά επέβαλε τιμωρία στον παίκτη για παράνομη αποχώρηση (απαγόρευση συμμετοχής για έξι μήνες).
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον δικέφαλο, παρά το ταλέντο του, είχε δείξει σημάδια απειθαρχίας και δυσκολίας προσαρμογής. Δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα και υπήρχαν φήμες για προβληματική συμπεριφορά. Παρόλα αυτά 20 χρόνια μετά, όλο και μια φανέλα Σικαμπάλα μπορεί να πετύχει κανείς στην Τούμπα, ενδεικτικό της επίδρασης μίας μεταγραφής που δεν έπιασε ποτέ.
Βέβαια εκτός από την φανέλα και το σύνθημα των οπαδών του ΠΑΟΚ, τον Μαχμούντ Αμντελραζέκ Χασάν Φαντλάλα Σικαμπάλα, θα τον θυμόμαστε πάντα και για την τίμια προσπάθεια του συναδέλφου Γιώργου Μίνου να προφέρει το όνομά του.