Καρυπίδης και Ουζουνίδης δουλεύουν ήδη το πλάνο της επόμενης σεζόν

Όλες οι ομάδες που σέβονται τον εαυτό τους και έχουν ήδη «μαρκάρει» τον στόχο της επόμενης σεζόν, δεν περιμένουν να φτάσει ο Ιούνιος για να πάρουν αποφάσεις σχετικές με το υπάρχον ρόστερ. Τις αδυναμίες του, την ανάγκη ενίσχυσής του και τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνουν. Το ίδιο συμβαίνει και στον Άρη αφού ο Θόδωρος Καρυπίδης γνωρίζει ήδη σε μεγάλο βαθμό ποιες είναι οι εισηγήσεις του Μαρίνου Ουζουνίδη για το ρόστερ που διαχειρίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου καθώς και τη φυσιογνωμία που θέλει σύμφωνα με τον ίδιο να έχει η ομάδα της επόμενης σεζόν.
Καταρχάς σε πρώτη φάση να διευκρινίσουμε ότι ο Έλληνας τεχνικός έχει υπογράψει συμβόλαιο 1,5 έτους με μεγάλο στόχο, και προσωπικό του, μια καλή ευρωπαϊκή πορεία, εφόσον ο Άρης εξασφαλίσει την παρουσία του στο επόμενο Conference League μέσω της 5ης θέσης. Να ξαναβάλει τον Άρη στον ευρωπαϊκό χάρτη και ταυτόχρονα να κάνει και ο ίδιος θριαμβευτική επιστροφή σε πάγκο ελληνικής ομάδας μετά από πέντε χρόνια.
Ο Έλληνας τεχνικός, έδειξε μέρος των προθέσεών του, τον Γενάρη με τις επιλογές των Μεντίλ, Σπίκιτς. Δυο παικτών που βασίζονται στην ταχύτητα και τα αθλητικά προσόντα. Στόχος του Ουζουνίδη, όπως τον έχει μεταφέρει στον ισχυρό άνδρα του club, είναι η δημιουργία μιας ομάδας που θα τρέχει περισσότερο, θα πιέζει ψηλά και θα αυξήσει τις εντάσεις. Αυτό επιβάλλει ποδοσφαιριστές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ηλικιακό όριο. Χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας και ποδοσφαιριστές με κίνητρο και φιλοδοξία. Ίσως με λιγότερο… φανταχτερά βιογραφικά και περισσότερο παίκτες που τιθασεύουν το εγώ κάτω από αυτό της ομάδας.
Σημαντικό ρόλο ασφαλώς θα παίξει η εξασφάλιση ή όχι ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου για τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference league. Και οικονομικά, όσο και στο σχεδιασμό αφού ο πρώτος αγώνας, μόλις στις 17 Ιουλίου, καθιστά επιτακτική τη διατήρηση ενός βασικού κορμού, προϋπόθεση που θέτει ο Έλληνας τεχνικός, καθώς θεωρεί ότι η εκ βάθρων αποδόμηση του υφιστάμενου ρόστερ, δεν αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας, κάτι που έχει αποδείξει το πρόσφατο παρελθόν.
Φάκελος ανανεώσεις
Σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται πολλά ονόματα αφού για την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών των οποίων τα συμβόλαια λήγουν τον Ιούνιο, δεν υπάρχει πρόθεση να ανανεωθούν. Από τους Πάρντο, Μοντόγια, Φατόρε, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Κυριαζή, Κέρκεζ, Σαβέριο, Φετφατζίδη, Νταρίντα, μόνο ο τελευταίος έχει πάρει, δημόσια κιόλας, την έγκριση του Μαρίνου Ουζουνίδη για παραμονή και είναι στο χέρι του Καρυπίδη να αποφασίσει τι θα κάνει με τον Τσέχο μέσο.
Τα «αγκάθια» των απογοητεύσεων
Ένα σημαντικό και δύσκολο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί το club είναι οι αποχωρήσεις. Το πώς δηλαδή θα απεμπλακεί από τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών που… πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Δεν δικαιολόγησαν ούτε τις προσδοκίες αλλά ούτε και τα χρήματα που λαμβάνουν, προκειμένου να αδειάσει χώρος στο ρόστερ αλλά και στο μπάτζετ. Και δεν είναι λίγοι οι παίκτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των μεγάλων απογοητεύσεων. Πρώτος και καλύτερος ο Ρόμπιν Κουάισον για τον οποίο έχει αναφερθεί το Athletiko. Ο Σουηδός έχει συμβόλαιο και την επόμενη σεζόν και μάλιστα αρκετά υψηλό. Η επιθυμία να λυθεί δεδομένη. Άγνωστες όμως οι προθέσεις του.
Από κοντά και ο Σίστο. Ο Δανός έχει μάλιστα άλλα δυο χρόνια συμβολαίου, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια αποδέσμευσής του. Κι αυτός με απολαβές άνω του μισού εκατομμυρίου ετησίως και με χρονιά που δύσκολα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον από άλλες ομάδες. Ειλημμένη είναι η απόφαση και για τον Ζουλ. Άλλωστε οι κιτρινόμαυροι προσπάθησαν και τον Γενάρη να του βρουν ομάδα. Το παρήγορο με τον Καμερουνέζο είναι ότι έχει «μικρό» σχετικά συμβόλαιο.
Αστερίσκος υπάρχει δίπλα από τα ονόματα και ακόμη δυο παικτών που έχουν συμβόλαιο και την επόμενη σεζόν. Πρόκειται για τους Μάγιο και Ρόουζ. Για τον Ισπανό τα πάντα θα εξαρτηθούν από την δική του επιθυμία αφού αφήνει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ανοικτό είναι και το μέλλον του Γάλλου κεντρικού αμυντικού, τον οποίο δεν φαίνεται να υπολογίζει ο Ουζουνίδης.
Οι δυο δανεικοί
Ο Άρης απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι δανεικό από την Ρέιντζερς τον Σιφουέντες και στα μέσα της σεζόν τον Σπίκιτς από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Αμφότεροι με οψιόν αγοράς. Στα 2εκ ο πρώτος και κοντά στο 1εκ ο δεύτερος. Η άποψη και για τους δυο παίκτες είναι καλή, αλλά οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί και σημαντικό ρόλο θα παίξει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης της ρήτρας.
Το κομμάτι των πωλήσεων
Το σύγχρονο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι και η λαιμητόμος του Financial Fair Play που κρέμεται πάνω από το κεφάλι των ομάδων, τις υποχρεώνει να εκποιούν περιουσιακά τους στοιχεία, εφόσον υπάρχουν συμφέρουσες προτάσεις και ενδιαφέρον. Με τη δεύτερη παραγωγική του σεζόν, ο Μορόν είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει… μεταγραφικά παρότι ανανέωσε μέσα στη σεζόν το συμβόλαιό του (η ρήτρα που έχει μπει είναι 5εκ ευρώ). Θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα… σκάσουν αλλά και τα θέλω του παίκτη. Ένας δεύτερος παίκτης που μπορεί να μπει στην transfer list είναι ο Σαμόρα. Νεαρός, διεθνής και με προοπτική. Στην περίπτωση του Κοσταρικανού θα μετρήσει και η εκπεφρασμένη και στον Ουζουνίδη επιθυμία του να παίζει περισσότερο.
Η αναγκαία ελληνοποίηση
Ο Ουζουνίδης θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το κομμάτι που αφορά την ενίσχυση του ισχνού ελληνικού στοιχείου στο ρόστερ, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση και του Καρυπίδη που έχει αντιληφθεί και αυτός ότι πρέπει να προστεθούν και Έλληνες παίκτες με ρόλο εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κομμάτι το έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό προσωπικά ο Έλληνας τεχνικός, έχοντας ήδη κάνει διερευνητικά και τις πρώτες επαφές (βλέπε Φούντα, Γούτα, Γαλανόπουλο κτλ).
Εννοείται ότι δεν θα γίνουν προσθήκες μόνο Ελλήνων παικτών. Θα έρθουν και ξένοι. Το πόσοι, ποιοι και σε ποιες θέσεις θα εξαρτηθεί από την έκβαση που θα έχουν τα τρία σημαντικά ζητήματα που θα διαμορφώσουν και συγκεκριμένες ισορροπίες στο ρόστερ. Δανεικοί, ανανεώσεις και αποδεσμεύσεις. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι, σε μια πρώτη ανάγνωση, ότι προσθήκες θα γίνουν σχεδόν σε όλες τις θέσεις. Από αυτή του τερματοφύλακα, ως αυτή του σέντερ φορ… προεξάρχουσας αυτή του αμυντικού χαφ, που θεωρεί κομβική ο Έλληνας τεχνικός.