Ο Σίλβερ σκέφτεται τα... δεκάλεπτα και οι παίκτες απαντούν: «Η μεγαλύτερη βλακεία που έχουμε ακούσει»

Ο Κομισάριος του ΝΒΑ, έχει γίνει πλέον ο «φόβος και ο τρόμος» του Παγκοσμίου μπάσκετ, με τα επεκτατικά του πλάνα και τις αλλαγές που θέλει να επιβάλει στο «παιχνίδι σαν παιχνίδι» να προκαλούν έντονες αντιδράσεις συλλήβδην στο οικοδόμημα του αθλήματος παγκοσμίως, αλλά και ειδικά στην Αμερική.
Πολλοί χαρακτηρίζουν την περίοδό του στη κορυφή της αμερικανικής πυραμίδας του μπάσκετ, ως κάτι το καταστροφικό, ενώ πλέον και η Euroleague, έχει αρχίσει να αισθάνεται τη σκιά της «χείρας» του πάνω από τη επιρροή της και το περιβάλλον της.
Τα πλάνα του Άνταμ Σίλβερ ξανά στο κάδρο
Μια εξ αυτών των αλλαγών, είναι η επιβολή τεσσάρων περιόδων των δέκα λεπτών στο ΝΒΑ, αντί για τα έως τώρα δωδεκάλεπτα. Κάτι που στις αρχές του 2025, είχε αναφέρει ο Σίλβερ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, ως ένα πιθανό πλάνο και έναν...απώτερο σκοπό.
Έτσι, εν ολίγοις, το μέσο παιχνίδι ΝΒΑ το οποίο έχει διάρκεια μαζί με τα 48 λεπτά αγωνιστικής δράσης, τα τηλεοπτικά διαλείμματα και τα περαιτέρω αυτών, γύρω στις 3 ώρες, ξαφνικά θα περιοριζόταν σε κάτι λιγότερο από ένα δίωρο. Στο περίπου.
«Όσο εμπλεκόμαστε πιο πολύ στα παγκόσμια μπασκετικά δρώμενα, το ΝΒΑ είναι ακόμα η μοναδική λίγκα η οποία έχει ακόμα δωδεκάλεπτες περιόδους. Εγώ, είμαι υπέρ των δεκαλέπτων. Θεωρώ πως ένα τηλεοπτικό φορμάτ των δυο ωρών, είναι καλύτερα συνυφασμένο με τον σύγχρονο τηλεθεατή», είχε δηλώσει τότε.
Δημοσιογράφοι της Athletic, βάσει τα όσα δήλωσε, πραγματοποίησαν ένα ανώνυμο γκάλοπ με 153 παίκτες του ΝΒΑ, οι οποίοι ψήφισαν για το εάν είναι υπέρ ή κατά σε αυτή την αλλαγή, με τα αποτελέσματα, αν μη τι άλλο, να είναι συντριπτικά.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δικές του καταγραφές, περί του 78% των παικτών τάχθηκαν απολύτως αντίθετα με αυτή την πρόθεση, ένα ποσοστό γύρω στο 8.5%, δεν είχε καθαρή απόφαση, ενώ μόλις ένα 13%, έδειχνε να συμφωνεί με την προοπτική που θέλει να επιβάλει ο κ. Σίλβερ.
Η αρνητική πλευρά των παικτών
Σε γενικές γραμμές, τα πλάνα δεν αντιμετωπίστηκαν και με το καλύτερο τρόπο από τον κορμό και τη πηγή του μπασκετικού «προϊόντος» που θέλει ο Κομισάριος να διαμορφώσει κατά βούλησή του.
«Θα πλήγωνε πολλούς παίκτες, καθώς όλα τα ρεκόρ θα δυσκόλευαν να καταρριφθούν. Το περισσότερο υλικό που παράγουν στο ΝΒΑ, έχει να κάνει με τα ρεκόρ, θα το διαλύσουν αυτό χωρίς λόγο και αιτία».
«Θεωρώ πως είναι μια από τις χειρότερες ιδέες στην ιστορία. Μοιάζει σαν κάτι που θα έκανε το NFL και εμείς δεν είμαστε το NFL.
«Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι παίκτες στο ΝΒΑ, τα έξτρα δυο λεπτά που θέλει ο Σίλβερ να διαγραφούν, θα περιορίσουν το ροτέισον των ομάδων».
«Παίζω μόνο πέντε λεπτά τώρα, Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες περιόδους (για να παίρνουμε αγωνιστικό χρόνο)».
«Είναι ότι πιο μ@λ@κια έχω ακούσει και διαλύει τα πάντα για αυτούς που δεν αρχίζουν σε ένα παιχνίδι. Αυτό που πρέπει να ασχοληθεί (ο Σίλβερ) είναι να διορθώσει το Allstar».
Η θετική ματιά
Και όμως, μια μικρή μερίδα παικτών που μίλησε για την πιθανότητα αυτή και τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας του Σίλβερ, είχε βάσιμους λόγους για να στηρίξει την γνώμη της. Οι οποίοι λόγοι «κεντραρίζονται» κυρίως στην υγεία και την φυσική κατάσταση των παικτών. Και η διασκέδαση του κόσμου, αυξάνοντας τον ενθουσιασμό σε ένα παιχνίδι, αναφέρθηκε.
«Θα ήμουν υπέρ κάτι τέτοιου. Θα μας επέτρεπε μια τέτοια αλλαγή να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ για μεγαλύτερο διάστημα, θα έκανε το παιχνίδι μας πιο ελκυστικό για τον μέσο θεατή».
«Λιγότερο άγχος και πίεση για το σώμα μου και ίσως αυξήσει τη διάρκεια και την ποιότητα της καριέρας μου»
Η απόρροια και το εν κατακλείδι
Μπορεί κάποιοι παίκτες να είναι υπέρ, μπορεί κάποιοι παίκτες να είναι κατά, να συμφωνούν ή να διαφωνούν με τα όσα ακούγονται και λέγονται. Ίσως αυτό δεν είναι όμως που έχει σημασία και προκαλεί αντιδράσεις.
Ένα λαϊκό γνωμικό λέει, όταν κάτι δεν είναι χαλασμένο και σπασμένο, δεν υπάρχει λόγος να το φτιάξεις. Γιατί να φτιάξεις κάτι που είναι ελκυστικό για το κοινό, (μέχρι ένα σημείο). Τα τηλεοπτικά του ΝΒΑ μπορεί να είχαν φέτος μια σχετική πτώση σε αριθμούς, ωστόσο εξαγριώνοντας το «προϊόν» σας, κερδίζετε κάτι κύριε Σίλβερ;