Όταν η ΑΕΚ σταματούσε τον πόλεμο στο Βελιγράδι κι έγραφε ιστορία! (pics,vid)

Η ΑΕΚ έγραψε μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της και στην ιστορία του παγκοσμίου αθλητισμού, δίνοντας φιλικό με την Παρτιζάν στο εμπόλεμο Βελιγράδι. Το ημερολόγιο έγραφε 7 Απριλίου 1999, ανήμερα Μεγάλη Τετάρτη, και σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια από αυτό το σπουδαίο φιλικό.
Τότε, εν μέσω των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία, η ΑΕΚ και ο λαός της πήγε στο Βελιγράδι για να δοθεί ένας φιλικός αγώνας με αντίπαλο την Παρτιζάν. Ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου μήνυμα ειρήνης και συμπαράστασης σε έναν αδερφό λαό που δοκιμαζόταν.
Στις 24 Μαρτίου το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ξεκινήσει βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία ως «μέτρο επέμβασης» στον πόλεμο του Κοσόβου και την κρίση που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή. Στις 3 Απριλίου (και ενώ η διοίκηση της ΑΕΚ είχε κάνει ήδη μια διεργασία για την παράτολμη ενέργειά της) διεξάγεται συνέντευξη Τύπου παρουσία των Δημήτρη Μελισσανίδη, Πέτρου Στάθη, Κώστα Γενεράκη και Ντέμη Νικολαΐδη.

Εκεί γνωστοποιήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες για το φιλικό, καθώς και ότι η συμμετοχή όλων ήταν εθελούσια. Ανάμεσα στα όσα ανακοινώθηκαν σε εκείνο το φιλικό, παρουσιάστηκε και η φανέλα με την οποία θα έπαιζε η ΑΕΚ. Ήταν η «κλασική» της εμφάνιση η οποία είχε πάνω της έναν «στόχο». Το συγκεκριμένο σύμβολο χρησιμοποιούταν από τους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας που ήθελαν να δείξουν ότι και οι ίδιοι μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο βομβιστικής επίθεσης.
Το ταξίδι στον πόλεμο
Το πρωί της Μ. Τετάρτης ξεκίνησε η αναχώρηση για το Βελιγράδι, με απειροελάχιστες εγγυήσεις για την ασφάλεια όσων μετέβαιναν σε αυτό το ιστορικό παιχνίδι. Η πρώτη υποδοχή έγινε λίγα χιλιόμετρα μετά την «είσοδο» στη γιουγκοσλαβική επικράτεια. Οι άνθρωποι υποδέχθηκαν την αποστολή σαν ήρωες, λες και θα τους έφερναν κάποια αγαθά ή όντως την ειρήνη και κατά το έθιμο, προσέφεραν και ψωμί με αλάτι.
Οι εκδηλώσεις χαράς πύκνωσαν όσο πλησίαζε το Βελιγράδι και δη μόλις μπήκε η αποστολή στο γήπεδο. Ο αγώνας διεξήχθη παρουσία 15 χιλιάδων φιλάθλων παρότι, είχαν κοπεί 40 χιλιάδες εισιτήρια. Ο λόγος που δεν πήγαν όσοι απέκτησαν εισιτήριο ήταν η έλλειψη καυσίμων και η δυσκολία στις μετακινήσεις.

Το πιο μεγάλο και ιερό ταξίδι της ΑΕΚ είχε ως κατάληξη έναν αγώνα που «έληξε» ισόπαλος, αλλά είχε νικήτριες τόσο την ίδια την ΑΕΚ, όσο και την αντίπαλό της, την Παρτιζάν. Και πάνω από απ' όλα είχε νικήτριες την ειρήνη και τη ζωή!
Η αποστολή της ΑΕΚ έπρεπε να φύγει από το γήπεδο και να επιστρέψει γρήγορα στη Βουδαπέστη για να επιστρέψει στην Αθήνα. Ο λόγος είναι ότι υπήρχε ο ορατός κίνδυνος των νέων βομβαρδισμών τις βραδινές ώρες. Βομβαρδισμοί που για την ιστορία ολοκληρώθηκαν από το ΝΑΤΟ στις 10 Ιουνίου. Ωστόσο ο σπόρος της ειρήνης είχε ήδη φυτευτεί και είχε περάσει σε όλο τον κόσμο.