«Rice, Rice Baby» - Τα πιο... φθηνά 116 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν στην ιστορία!

Δύο φάουλ, μία παράσταση, μια βραδιά που περνά στην αιωνιότητα του Champions League. Ο Ντέκλαν Ράις έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Άρσεναλ ισοπεδώνοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης με μαγική εμφάνιση.
Πηγή: Imago
Πηγή: Imago

Τι παράσταση. Τι γκολ. Τι εμφάνιση...

Ο Ντέκλαν Ράις πήρε από το χέρι την Άρσεναλ και προς έκπληξη όλων όχι μόνο βοήθησε την ομάδα του να επικρατήσει 3-0 Ρεάλ Μαδρίτης , άλλα της έδωσε και το προβάδισμα για να πάρει αυτή το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Champions League. Βέβαια, κανείς δεν περίμενε ότι οι Λονδρέζοι και πόσω μάλλον με ήρωα τον 26χρονο Άγγλο διεθνή μέσο θα έκανε τους «μερένχες» να μοιάζουν με ομάδα της Β' εθνικής Ισπανίας.

Ο Άγγλος μέσος μέσα σε διάστημα 12 λεπτών πέτυχε δυο πανέμορφα γκολ με ισάριθμες εκτελέσεις φάουλ, θυμίζοντας... Ντέιβιντ Μπέκαμ, με το «Έμιρεϊτς» να παίρνει φωτιά. Ο Ράις ήταν εξαιρετικά αξιόπιστος με τις εκτελέσεις του από στημένες φάσεις όλη τη σεζόν, αλλά επινόησε ένα εξωφρενικό χτύπημα τόσο εντυπωσιακό που ο Εμπαπέ έμεινε με το στόμα ανοιχτό με δυσπιστία.

Από τα μεγάφωνα του «Έμιρεϊτς» ακούγεται το «Rice, Rice Baby», όταν ο Άγγλος μέσος σκόραρε απέναντι στην ομάδα του Κάρλο Αντσελότι με υπέροχες εκτελέσεις φάουλ. Ο νεαρός μέσος δεν θα ξεχάσει ποτέ μια βραδιά στην οποία κουβάλησε στους ώμους του δύο τρομερές εκτελέσεις φάουλ που δεν είχε καν προπονήσει. Απόλυτος ήρωας ο Ντέκλαν Ράις κατάφερε να χαράξει μια θέση στο Χάιμπουρι και το «Emirates Hall of Fame» με μια απόδοση αντάξια του Τιερί Ανρί απέναντι σε μία τραγική Ρεάλ.

Ο «δήμιος» από το Κίνγκστον

Κανείς με σώας τας φρένας δεν θα φανταζόταν ότι αυτός ο νεαρός μέσος που γεννήθηκε στο Κίνγκστον, έναν δήμο του Λονδίνου, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην ακαδημία νέων της Τσέλσι πριν φτάσει στη Γουέστ Χαμ σε ηλικία 15 ετών και ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με την Ιρλανδία πριν το κάνει με την Αγγλία, θα ήταν σήμερα ο καλύτερος μέσος και ο ένοχος της ταπείνωσης των Εμπαπέ, Βινίσιους, Μπέλιγχαμ και Αντσελότι στο πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών του Champions League.

Ένας υποδειγματικός ποδοσφαιριστής, σφυρηλατημένος μέσα από δουλειά και προσπάθεια που σήμερα παίρνει το βραβείο που του αξίζει τόσο πολύ για να επιστεγάσει μια καριέρα που μόλις ξεκίνησε. Σήμερα, το έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό.

Μέχρι και ο Μπέκαμ θα ζήλευε

Στο 57ο λεπτό, ο Ντέκλαν Ράις έστησε την μπάλα με προσοχή στο χορτάρι του «Έμιρεϊτς», με το 0-0 στον πίνακα του σκορ και με μια σπάνια ατμόσφαιρα μετά από ένα πρώτο ημίχρονο με καθαρή κυριαρχία των «κανονιέρηδων» αλλά χωρίς τύχη. Σαν να ήταν ένας δεξιοπόδαρος Ρομπέρτο Κάρλος, ο ποδοσφαιριστής που δεν είχε σκοράρει ποτέ γκολ με φάουλ σε ολόκληρη την καριέρα του αποφάσισε ότι ήταν μια καλή στιγμή για να κάνει τώρα.

«Λέγαμε να κάνουμε σέντρα», είπε ο Ράις. «Όταν οι (αμυντικοί στο τείχος) μετακινήθηκαν λίγο, είδαμε τον χώρο και ο Μπουκάγιο είπε "αν το νιώθεις, κάν' το". Σκέφτηκα, θα το δοκιμάσω αυτό. Όταν σκοράρεις ένα γκολ, είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο. Δεν είχε νόημα από αυτή τη γωνία να κάνω σέντρα. Θα έπρεπε να είναι μια πολύ λεπτή πάσα. Και όταν είδα το τείχος, δεν είχε νόημα να κάνω σέντρα. Ξέρεις κάτι; Είμαι χαρούμενος που το δοκίμασα γιατί ήταν μαγικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ράις μετά το τέλος του αγώνα.

  • Το δεύτερο γκολ (70') δεν χρειάζεται καν να σχολιαστεί, γιατί στέλνει την πάνω γωνία με τέτοια απόλυτη τελειότητα που είναι αδύνατο να το περιγράψεις με λόγια. Τι κατάφερε λοιπόν ο Ράις με τις δύο εκτελέσεις φάουλ;
  • Ο Ντέκλαν Ράις δεν είχε σκοράρει ποτέ γκολ με φάουλ στις 338 εμφανίσεις του για τη Γουέστ Χαμ και την Άρσεναλ
  • Δύο γκολ με εκτέλεση φάουλ σε 12 λεπτά συμμετοχής: Το πρώτο μιμούμενο τον Ρομπέρτο Κάρλος και το δεύτερο τον Ντέιβιντ Μπέκαμ
  • Είναι ο πρώτος παίκτης που σκοράρει δύο γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ σε νοκ άουτ αγώνα του Champions League
  • Ένας από τους 5 παίκτες που σκοράρουν δύο γκολ με εκτέλεση φάουλ στον ίδιο αγώνα Champions League (όχι στον γύρο νοκ-άουτ): 2000 - Ριβάλντο, 2009- Κριστιάνο Ρονάλντο, 2018 - Νεϊμάρ, 2023 - Ζίγιεχ και 2025 - Ντέκλαν Ράις

Ποτέ άλλοτε τα 116 εκατομμύρια δεν ήταν τόσο φθηνά

Όταν η Γουέστ Χαμ έκλεισε τη σαπουνόπερα του Ντέκλαν Ράις με την οριστική πώλησή του στην Άρσεναλ για μια μεταγραφή ρεκόρ 116,6 εκατομμυρίων ευρώ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα παραιτήθηκε οριστικά από την υπόθεση απόκτησης του στη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ο Μίκελ Αρτέτα είχε ήδη αρχίσει να τρίβει τα χέρια του. Ήξερε ότι μόλις είχε υπογράψει τον καλύτερο μέσο στην Αγγλία και τον καλύτερο (έτη φωτός μακριά) στη θέση του ως πίβοτ.

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των «κανονιέρηδων» θα κατέληγε να αξίζει κάθε δεκάρα από αυτά που πλήρωσαν γι' αυτόν και σίγουρα το άλμα σε μια ομάδα που ονειρεύεται το πρώτο της Champions League δεν ήταν πολύ μικρό γι' αυτόν.

Σήμερα ο Ντέκλαν Ράις έχει επτά γκολ και οκτώ ασίστ στη δεύτερη σεζόν του με την Άρσεναλ, με τις δύο τελευταίες να είναι οι σημαντικότερες της καριέρας του, σε ηλικία 26 ετών και να διανύει μια ποδοσφαιρική κορύφωση που δεν έχει φτάσει ακόμα στην ωριμότητα. Δεν θα θεωρηθεί ποτέ ξανά «βαρετός» αμυντικός μέσος. «Αυτές είναι μαγικές στιγμές, ξέρεις; Θα μείνουν μαζί μου για πάντα. Μια πολύ, πολύ ξεχωριστή βραδιά», συνόψισε ο Ράις μετά το παιχνίδι.

Ο Γκάμπριελ, δημοσίευσε ένα βίντεο στα κοινωνικά του δίκτυα στα αποδυτήρια της Άρσεναλ. Ο συμπαίκτης του, χωρίς να αποχωρίζεται τον εαυτό του από το βραβείο του «MVP» του αγώνα, χαμογελά μπροστά στην κάμερα: «Θεέ μου, δώσε μου το δεξί πόδι, σε παρακαλώ! Απίστευτος αδερφέ!», ήταν τα στοργικά λόγια του Βραζιλιάνου.

Όπως και ο Γκάμπριελ, έτσι και όλοι οι οπαδοί της Άρσεναλ σήμερα ξύπνησαν με ένα πλατύ χαμόγελο, χαζεύοντας ξανά και ξανά τα δύο γκολ του Ντέκλαν Ράις με απευθείας εκτέλεση φάουλ που αποτελούν ήδη ιστορία του Champions League. Ό,τι κι αν συμβεί σε μια εβδομάδα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ο Άγγλος μέσος μπήκε στο πάνθεον των Λονδρέζων.

Ολοι οι οιωνοί με τον Ράις και την Άρσεναλ

Πριν από τον αγώνα, ακόμη και ο πιο πιστός οπαδός της Άρσεναλ θα ήταν νευρικός για το παιχνίδι με έναν ειδικό του Champions League. Καμία ομάδα δεν έχει κερδίσει περισσότερα τρόπαια Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης (15) και η πρόσφατη κυριαρχία της ήταν τέτοια που ο ισπανικός σύλλογος κέρδισε πέντε από τις 10 τελευταίες εκδόσεις της διοργάνωση.

Συγκρίνετε αυτό με την Άρσεναλ που δεν κέρδισε ποτέ τον τίτλο, πλησιάζοντας περισσότερο όταν ήταν δεύτερη στη Μπαρτσελόνα το 2006. Αλλά υπήρχε μια αίσθηση ελπίδας, παρά προσδοκίας, μεταξύ της υποστήριξης των γηπεδούχων. Τώρα, οι οιωνοί είναι καλοί για την Άρσεναλ ενόψει του δεύτερου αγώνα, καθώς δεν έχασε ποτέ κανένα ευρωπαϊκό νοκ άουτ από το προβάδισμα τριών τερμάτων μετά τον πρώτο αγώνα. Επιπλέον, η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα δεν έχει χάσει ποτέ από τη Ρεάλ Μαδρίτης και επίσης δεν έχει δεχθεί ποτέ γκολ στις τρεις αναμετρήσεις της.

Οταν όλοι τον απέρριπταν ο Ράις τους έλεγε είμαι «εδώ»!

Οι πρώτες αναμνήσεις του Ράις από το ποδόσφαιρο είναι γεμάτες ξεγνοιασιά, παιχνίδι στον κήπο με την οικογένεια και προσπάθειες να παίξει με τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Παρά το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε από ακαδημία, ένα δοκιμαστικό στην Τσέλσι τον οδήγησε στην ένταξή του στις ακαδημίες της. 

Στα 14 του γνώρισε την πρώτη μεγάλη απογοήτευση. Και αυτό διότι η Τσέλσι αποφάσισε να τον απορρίψει. Μία απόρριψη που τον πείσμωσε, με τον πατέρα του να τον βοηθά να βρει άμεσα νέες ευκαιρίες. Έτσι εντάχθηκε στην Γουέστ Χαμ, όπου κι εκεί όμως πέρασε δυσκολίες για να καθιερωθεί. Έπρεπε να αποδείξει ξανά την αξία του.

«Στα 14 μου είδα ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει σκληρό. Η Τσέλσι αποφάσισε ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω στις μικρές ομάδες της και με αποδέσμευσε. Ήταν κάτι που δεν περίμενα να συμβεί και κάτι που μου έδειξε πως στη ζωή δεν είναι τίποτα δεδομένο. Για εμένα ήταν η συνήθεια της καθημερινότητας, προπονήσεις κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, παιχνίδια της Κυριακές με τα ίδια παιδιά, με τους ίδιους προπονητές.



Όταν ήρθε στο σπίτι ο μπαμπάς μου και μου είπε ότι αυτό ήταν, ένιωσα τόσο άσχημα. Δεν πίστευα ότι το ποδόσφαιρο είχε και αυτή την πλευρά. Δεν κοιμήθηκα εκείνο το βράδυ, την επόμενη ημέρα ο μπαμπάς μου με πήγε να κάνω δοκιμαστικό στη Φούλαμ και τη μεθεπόμενη στη Γουέστ Χαμ. Δεν ήθελα να δω τους φίλους μου στο σχολείο, πως θα τους έλεγα ότι με απέρριψε η Τσέλσι; Τι θα γινόταν από ‘δω και πέρα; Εγώ δεν ήξερα τίποτα άλλο.

Δεν ξέρω τον λόγο για τον οποίο με απέρριψαν, δεν ρώτησα γιατί με άφησαν να φύγω, μακάρι να μου έλεγαν. Ίσως ήταν ο σωματότυπός μου, ίσως το περίεργο τρέξιμό μου, η τεχνική μου ήταν μάλλον καλή, δε νομίζω ότι ήταν αυτός ο λόγος. Ναι, ίσως τελικά να ήταν το τρέξιμο, προσπαθούσα να κρατηθώ στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα παιδιά, αλλά σίγουρα υστερούσα. Ίσως πίστευαν ότι ήταν ένας τομέας στον οποίο δεν μπορούσα να βελτιωθώ»,
είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Άγγλος μέσος σε παλαιότερες δηλώσει του.

Ενα πολυεργαλείο στα χέρια του Αρτέτα

Η πορεία του στα «σφυριά» ήταν γεμάτη προκλήσεις αλλά και μεγάλες στιγμές. Έγινε αρχηγός της ομάδας και την οδήγησε στην κατάκτηση του Conference League. Σήμερα, αγωνίζεται με την Άρσεναλ, η οποία όπως προαναφέραμε δαπάνησε το ποσό των 116 εκατομμυρίων ευρώ, με τον ίδιο να αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταγραφή Άγγλου παίκτη στην ιστορία. 

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του στη Γουέστ Χαμ, ο Ράις θεωρούνταν συχνά ως παίκτης με πιο αμυντικό πνεύμα, ικανός να παίξει στο κέντρο ή σε έναν βαθύτερο ρόλο στη μεσαία γραμμή. Αυτό έχει αλλάξει αρκετά σε λιγότερο από δύο χρόνια στην Άρσεναλ, με τον Αρτέτα να θέλει να πάρει πολλά περισσότερα από αυτόν.

Ο Ράις έχει δοκιμαστεί ως νούμερο έξι και οκτώ, κάνοντας χρήση των αμυντικών του δυνατοτήτων αλλά και των πιο επιθετικών ιδιοτήτων του όταν χρειάζεται. Σήμερα αποτελεί ένα βασικό «όπλο» στη φαρέτρα του Αρτέτα, ο οποίος τρίβει τα χέρια του μετά και τη σπουδαία νίκη επί της Ρεάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ράις αψήφησε τους νόμους της φυσικής και η αντίδραση του Εμπαπέ τα λέει όλα (vids)

«Πες το και έγινε» - Ο άνθρωπος πίσω από την κουρτίνα που καθοδήγησε την «φαουλάρα» του Ράις (vids)