Τέλος στις καθυστερήσεις; Η FIFA εξετάζει το «σταματημένο ρολόι» στο ποδόσφαιρο

Ο χρόνος καθαρού παιχνιδιού στο ποδόσφαιρο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους φορείς του αθλήματος
Τέλος στις καθυστερήσεις; Η FIFA εξετάζει το «σταματημένο ρολόι» στο ποδόσφαιρο

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι Ερνάντες ξεκαθάρισε τη θέση του σε μια συζήτηση που παραμένει ανοιχτή εδώ και χρόνια στο ποδόσφαιρο: «Χρόνος καθαρής διάρκειας και τελειώνουν όλα. Το έχω πει χιλιάδες φορές, καθαρός χρόνος στο ποδόσφαιρο, αλλιώς γελοιοποιούμαστε».

Η αγανάκτησή του προήλθε από το 0-0 απέναντι στη Χετάφε του Χοσέ Μπορδαλάς, ενός προπονητή που είναι «ειδικός» στο να αφήνει τον χρόνο να κυλά χωρίς να συμβαίνει κάτι ουσιαστικό. Το παιχνίδι αυτό ανέδειξε ξανά ένα πρόβλημα που η IFAB ήδη εξετάζει για το μέλλον: Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να παίζεται με σταματημένο χρόνο.

Για να αναλυθεί αυτό το ενδεχόμενο, διαιτητές από το μπάσκετ, το χάντμπολ και το ποδόσφαιρο σάλας εξηγούν πώς εφαρμόζεται η μέθοδος στα αθλήματά τους και αν μπορεί να μεταφερθεί στο ποδόσφαιρο 11 εναντίον 11.

Μπάσκετ: Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα

Ο πρώην επαγγελματίας διαιτητής μπάσκετ, Βίκτορ Μας Ραφόλς, τονίζει ότι στο άθλημά του δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τον χρόνο: «Κάθε φορά που ο διαιτητής σφυρίζει, το παιχνίδι σταματά. Ο χρόνος που παίζεται είναι πραγματικός. Δεν χρειάζεται να υπολογίζουμε επιπλέον λεπτά με κριτήρια που είναι δύσκολο να εξηγηθούν».

Με τέσσερα δεκάλεπτα – ή δωδεκάλεπτα στο ΝΒΑ – το μπάσκετ έχει σαφώς οριοθετημένο χρόνο, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο: «Εκεί κάθε ημίχρονο διαρκεί 45 λεπτά συν τις καθυστερήσεις, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτός ο χρόνος ποτέ δεν παίζεται στην πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σταματά ο χρόνος στο ποδόσφαιρο, γιατί θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταπολεμηθούν οι διακοπές του αγώνα λόγω θεατρινισμών και καθυστερήσεων».

Παρόλα αυτά, ο Μας πιστεύει ότι η προσαρμογή των διαιτητών δεν θα είναι δύσκολη, αλλά θα χρειαστούν αλλαγές στο διαιτητικό επιτελείο: «Κάθε φορά που ο διαιτητής σφυρίζει και σταματά το παιχνίδι, θα χρειάζεται βοήθεια. Ή θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα αυτόματο σύστημα όπως στο μπάσκετ. Σε επαγγελματικό επίπεδο, κάθε φορά που ο διαιτητής σφυρίζει, το ρολόι σταματά αυτόματα και όταν η μπάλα παίζεται ξανά, το επανεκκινεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Στο μπάσκετ υπάρχει και ένας επίσημος χειριστής του ρολογιού στη γραμματεία που εξασφαλίζει ότι όλα λειτουργούν σωστά».

Χάντμπολ: Στα χέρια του διαιτητή

Ο Ρουμπέν Κασασίν, διαιτητής χάντμπολ, εξηγεί ότι στο άθλημά του υπάρχουν σαφείς κανόνες για το πότε σταματά και πότε συνεχίζει ο χρόνος: «Ο κανονισμός καθορίζει πότε πρέπει να σταματά ο χρόνος και πότε όχι. Δεν είναι υποκειμενική απόφαση του διαιτητή, αλλά υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χάντμπολ (IHF). Για παράδειγμα, όταν σημειώνεται γκολ ή καταλογίζεται ελεύθερο χτύπημα (αντίστοιχο του φάουλ στο ποδόσφαιρο), ο χρόνος συνεχίζει να τρέχει. Όμως, σε περιπτώσεις τιμωριών (όπως οι κάρτες στο ποδόσφαιρο) ή τραυματισμών, ο χρόνος σταματά. Αυτό εξασφαλίζει τη ροή του παιχνιδιού και αποτρέπει περιττές καθυστερήσεις».

Σχετικά με την εφαρμογή της μεθόδου στο ποδόσφαιρο, ο Κασασίν είναι ξεκάθαρος ότι θα βελτίωνε το θέαμα: «Το σταμάτημα του χρόνου θα έκανε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πιο γρήγορο και πιο συναρπαστικό. Οι αγώνες θα ήταν πιο ρευστοί, με λιγότερες διακοπές, περισσότερες ευκαιρίες για γκολ και, κυρίως, πιο δίκαιοι για τους φιλάθλους που πληρώνουν ακριβά εισιτήρια για να δουν ποιοτικό ποδόσφαιρο. Θα αύξανε τη διάρκεια του καθαρού παιχνιδιού και αυτό θα ωφελούσε τόσο το θέαμα όσο και την εξέλιξη των αγώνων».

Ποδόσφαιρο σάλας: Χωρίς αμφιβολίες

Στο ποδόσφαιρο σάλας, ο χρόνος σταματά κάθε φορά που η μπάλα βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου και ο πίνακας σκορ ενημερώνεται μόνο όταν η μπάλα είναι σε παιχνίδι. Ο διαιτητής, Αλέιξ Γκράου, εξηγεί: «Σε ένα άθλημα με τόσες πολλές στατικές φάσεις (πλάγια άουτ, κόρνερ κ.λπ.), είναι ζωτικής σημασίας να μην υπάρχει δυνατότητα για σπατάλη χρόνου».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η εφαρμογή του στο ποδόσφαιρο 11x11 θα ήταν εξίσου ωφέλιμη: «Η εισαγωγή του σταματημένου χρόνου στο ποδόσφαιρο θα βοηθούσε ξεκάθαρα στην εξάλειψη των καθυστερήσεων. Στο ποδόσφαιρο σάλας, μπορείς να προσπαθήσεις να κόψεις τον ρυθμό, αλλά δεν μπορείς να σπαταλήσεις χρόνο. Νομίζω ότι η εφαρμογή του θα ήταν πολύ θετική και, επιπλέον, θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες ποινές για να αποτρέπονται οι συνεχείς διακοπές, όπως οι συσσωρευμένες παραβάσεις που υπάρχουν ήδη στο ποδόσφαιρο σάλας».

Το μέλλον του ποδοσφαίρου – προς έναν νέο κανονισμό;

Πολλές απόψεις συγκλίνουν στην ανάγκη για καθαρό παιχνίδι, βασισμένο σε σταματημένο χρόνο, όπως σε άλλα αθλήματα. Το ερώτημα είναι αν η FIFA θα προχωρήσει στην εφαρμογή του και με ποιο κόστος. Το σίγουρο είναι πως το ποδόσφαιρο θέλει να προσφέρει περισσότερο θέαμα, αλλά η μετάβαση σε ένα νέο σύστημα δεν θα είναι εύκολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ