Το δίδυμο Φύσσα-Βιτόρια θα «τρέξει» όλο τον σχεδιασμό του «επόμενου» Παναθηναϊκού

Δύο είναι τα νέα πρόσωπα που αναζητά -καιρό τώρα- ο Γιάννης Αλαφούζος για την στελεχιακή ενδυνάμωση του Παναθηναϊκού, μετά την προ εβδομάδων επιστροφή του Τάκη Φύσσα σε ρόλο συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού και πρεσβευτή της ομάδας:
-Έναν νέο γενικό διευθυντή, ο οποίος θα πάρει τη θέση του Βαγγέλη Σουφλέρη και θα αναλάβει όλο το εταιρικό κομμάτι της ΠΑΕ (σαν CEO) έχοντας τα πάντα (τα πάντα όμως) υπό τη δική του εποπτεία όσον αφορά την εταιρία, αλλά δεν θα έχει άμεση σχέση/εμπλοκή με το ποδοσφαιρικό τμήμα.
Και τον αναζητά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, θέλοντας να βρει ένα πρόσωπο που θα αφαιρέσει χρόνο απ’ τη δική του καθημερινότητα και κυρίως θα προσπαθήσει να κάνει πολύ πιο ευέλικτη και λειτουργική την ΠΑΕ η οποία είναι «δυσκίνητη» σε αρκετά ζητήματά της.
-Έναν διευθυντή για την Ακαδημία του Παναθηναϊκού η οποία παραμένει επί της ουσίας «ακέφαλη» εδώ και περίπου ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του Βαγγέλη Σάμιου και πάει στο... αυτόματο. Αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχίσει και να προχωρήσει έτσι, για να γίνει η περίφημη (και απαραίτητη) αναβάθμιση.
Με απλά λόγια, δεν ψάχνει ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού για νέο τεχνικό ή αθλητικό διευθυντή με υπερεξουσίες στο ποδοσφαιρικό τμήμα, έχοντας οριοθετήσει κι αποφασίσει σε πρώτη φάση τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η ομάδα όχι απ’ το καλοκαίρι κι έπειτα, αλλά επί της ουσίας από τώρα.
Κοινοί «κώδικες επικοινωνίας»
Ο Φύσσας μαζί με τον Ρουί Βιτόρια (για τον οποίο είναι εδώ και καιρό ειλημμένη η απόφαση παραμονής του στον πάγκο) θα «τρέξουν» όλο τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν όσον αφορά την οικοδόμηση του ρόστερ της περιόδου 2025/26. Τις μεταγραφές, τις αποχωρήσεις, τις ανανεώσεις/παραμονές (π.χ. Μλαντένοβιτς) και τις -όποιες- επιστροφές.
Οι δυο τους, με πολύ καλούς και κοινούς «κώδικες επικοινωνίας», έχουν βάλει κάτω τα πρώτα κομμάτια του σχεδιασμού της νέας χρονιάς σε μία πρώτη συζήτηση που έχει ήδη γίνει.
Ξέρει πολύ καλά ο Βιτόρια τι χρειάζεται και τι πρέπει να αλλάξει (το είχε πει κι ο ίδιος, χωρίς να γίνει... αντιληπτό από πολλούς σε συνέντευξή του στην Cosmote TV μετά την ήττα στη Λαμία) κι έχει ήδη μεταφέρει τις σκέψεις του προς τον Φύσσα, ο οποίος έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Πορτογάλο τεχνικό, γνωρίζοντας την πολύ καλή δουλειά του στην Μπενφίκα.
Ήταν δική του θερμή εισήγηση
Τον περασμένο Οκτώβριο άλλωστε, όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε αναζήτηση αντικαταστάτη του Ντιέγο Αλόνσο, ο Φύσσας -ως ανεπίσημος σύμβουλος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ- είχε κάνει πολύ θερμή εισήγηση προς τον Αλαφούζο για τον Βιτόρια. μολονότι το όνομά του ήταν και στη λίστα υποψηφίων του περασμένου καλοκαιριού.
Και η συγκεκριμένη εισήγηση του 52χρονου παλαίμαχου άσου του «τριφυλλιού» έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη του Πορτογάλου τεχνικού.
Ο Βιτόρια θα παραδώσει την έκθεσή του με την τελική αξιολόγηση όλου του ρόστερ με τη λήξη των playoffs. Από εκεί και πέρα θα κάνει τις εισηγήσεις του στον Φύσσα γι’ αυτά που θέλει σε αποχωρήσεις/αποδεσμεύσεις και μεταγραφές.
Θα γίνει αξιολόγηση των όσων μπορεί να προτείνει το τμήμα σκάουτινγκ πάνω σ’ αυτά που ζητάει ο προπονητής όσον αφορά τις θέσεις και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, θα συζητηθούν διεξοδικά προτάσεις παικτών που έχουν γίνει ή θα γίνουν, ενώ μπορεί στην όλη εξίσωση να προστεθούν και εισηγήσεις του Βιτόρια πάνω σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά και του «κάνουν» σ’ αυτό που θέλει.
Δίχως «εξωτερικές επιρροές»
Με τον 54χρονο τεχνικό να έχει τον τελευταίο λόγο στα μεταγραφικά ζητήματα σε άμεση συνεργασία με τον Τάκη Φύσσα, ο οποίος θα πάρει πάνω του και την οργάνωση της Ακαδημίας, μαζί με το νέο διευθυντή που θα προσληφθεί.
Ο δε Γιάννης Παπαδημητρίου αναμένεται να έχει πλέον καθαρά εκτελεστικό ρόλο (και μόνο) επί των κινήσεων που θα αποφασίζονται.
Πάνω σ’ αυτή τη λογική θα προχωρήσει ο προγραμματισμός της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (σε κάποια σκέλη του έχει ήδη ξεκινήσει), χωρίς να υπάρχουν πλέον «εξωτερικές επιρροές», προτάσεις ή και παρεμβάσεις.
Κι αυτός ο διαχωρισμός του τρόπου λειτουργίας από νωρίς, είναι ίσως το πρώτο σημαντικό κομμάτι για να διορθωθούν πολλές απ’ τις ανορθογραφίες και τα «θέματα» που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός (και) την εφετινή σεζόν...