«Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν» και η ανοχή στον σεξισμό των οπαδών στα γήπεδα συνεχίζεται

Ένα τοπικό ντέρμπι πάντα κρύβει μικρές και μεγάλες ιστορίες αντιπάθειας και μίσους. Κάτι ανάλογο δεν θα μπορούσε να μην ισχύει και σε ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά ντέρμπι της Ευρώπης. Ο λόγος για τον «εμφύλιο» του Μάντσεστερ, μεταξύ της Γιουνάιτεντ και της Σίτι.
Στην πιο πρόσφατη έκδοση του, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα (0-0), σε ένα αποτέλεσμα που δεν βολεύει καμία από τις δύο. Εντός των τεσσάρων αγωνιστικών γραμμών παρακολουθήσαμε ένα «άτσαλο» παιχνίδι, με αρκετές μονομαχίες και πολλές ημιτελείς προσπάθειες, ολίγον τι βαρετό, σε σημείο που το σημαντικότερο γεγονός που είχε να αναδείξει ήταν τα υβριστικά συνθήματα κατά της μητέρας του Φιλ Φόντεν, όταν ο Άγγλος μεσοεπιθετικός αντικαταστάθηκε στο 57ο λεπτό της συνάντησης.
Γιατί αν μία από τις δύο ομάδες είχε επικρατήσει, το πιθανότερο θα ήταν να περνούσε στα ψιλά γράμματα η εμετική επίθεση και τα σεξιστικά σχόλια που άκουσε από μεγάλη μερίδα φιλάθλων της Γιουνάιτεντ ο άσος της Σίτι.
Η «μη απάντηση», είναι απάντηση
Η αγγλική ομοσπονδία δείχνει οικειοθελώς αποστασιοποιημένη από την κατάσταση, έχοντας αφήσει πάμπολλες φορές την φετινή χρονιά να εκφράζονται ατιμώρητα μισογυνιστικά συνθήματα, διατηρώντας, με την ανοχή της, ένα εχθρικό περιβάλλον για τις γυναίκες στα γήπεδα, που δεν αποπνέει καμία ασφάλεια.
«Ο σεξισμός δεν είναι κοροϊδία», είναι το μότο που θέλει να εντυπώσει στο μυαλό του φίλαθλου κόσμου η αγγλική ομοσπονδία, όμως οι πράξεις της (ή μάλλον η απραγία της), δεν συνάδουν με τα λόγια της.
Μετά την λήξη της αναμέτρησης, ερωτηθείς σχετικά ο Πεπ Γκουαρδιόλα χαρακτήρισε το περιστατικό ως «έλλειψη επιπέδου» από τους οπαδούς των γηπεδούχων, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα έπρεπε να ντρέπονται».
Μέχρι στιγμής, η αγγλική ομοσπονδία (FA) και οι ιθύνοντες της έχουν αναλωθεί σε λογύδρια για τα μαζικά συνθήματα, χωρίς να έχουν πάρει κάποια σημαντική απόφαση. Βέβαια, θεωρείται θέμα χρόνου να μπει ένας φραγμός σε όλο αυτό. Υπάρχει μία αίσθηση ότι ο εσωτερικευμένος θυμός των οπαδών διοχετεύεται στα γήπεδα, μέσω των άθλιων συνθημάτων, αλλά κάτι τέτοιο ούτε είναι επιτρεπτό ούτε μπορεί να σκεπάζεται κάτω από τέτοιους μανδύες αναγκαιότητας.
Συνεπώς, τα λόγια του πρώην ποδοσφαιριστή, Τρόι Ντίνι, μετά την λήξη της αναμέτρησης, ο οποίος σχολίασε πως «δυστυχώς αυτά συμβαίνουν, γιατί είναι μέρος του παιχνιδιού», δεν πρέπει να ενστερνίζονται από την κοινή γνώμη. Αυτά συμβαίνουν, αλλά δεν είναι μέρος του παιχνιδιού.
Το ποδόσφαιρο είναι το «θέαμα του λαού», αποτελεί διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, σε βοηθάει να εκτονωθείς κι ορισμένες φορές είναι θεμιτό να το «ζήσεις λίγο παραπάνω». Πάντα όμως στα ευγενικά πλαίσια του ευ αγωνίζεσθε. Ο σεξισμός, ο ρατσισμός και οποιουδήποτε είδους διάκριση δεν έχει καμία θέση στο αγαπημένο μας παιχνίδι.
Εξάλλου, όπως είχε πει κι ο Μαραντόνα, το ποδόσφαιρο δεν «λερώνεται» ό,τι κι αν κάνουν όσοι προσπαθούν να του πετάξουν λάσπες.