Κατάρες δεν υφίστανται, ο επιμένων νικά

Ο Ολυμπιακός έχει μπει στην τελική ευθεία της φετινής Euroleague και θέλει να αποδείξει πως κατάρες και ξόρκια δεν υπάρχουν, θα τα καταφέρει όμως...;
Πηγή: Imago
Πηγή: Imago

Η κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση έχει μπει και πάλι στην τελική της ευθεία, δεν είναι πολύς ο καιρός που χρειαζόμαστε έτσι ώστε να μάθουμε ποια θα είναι φέτος η ομάδα που θα κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο της Euroleague. Για την ώρα, θα επικεντρωθούμε στον πρωτοπόρο της φετινής κανονικής περιόδου, τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα που παρουσίασε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν εξαιρετικό μπάσκετ και «σκαρφάλωσε» με την αξία του στην κορυφή, η οποία όμως από το 2017... τρομάζει. 

Θύμα Νο.1: Η «βασίλισσα» το 2016/17

Από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου του 2016/17, η «ζωή» στην Euroleague έχει αλλάξει και η διοργάνωση αναδιαμορφώθηκε. Από εκεί που υπήρχαν 4 γκρουπ τα οποία περιείχαν 6 ομάδες το καθένα, η διοργανώτρια αρχή άλλαξε το format και επέβαλε μία κατάταξη που έβαζε όλα τα σύνολα στο «ίδιο σακί». Το τελείωμα λοιπόν της σεζόν εκείνης, βρήκε την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Τουρκία, νικώντας τον Ολυμπιακό με 80-64 έπειτα από μία καταπληκτική εμφάνιση στον τελικό. Το παράξενο στην υπόθεση αυτή δεν είναι το ποιος εν τέλει κατάφερε να «στεφθεί» πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά το ότι άρχισε να υφίσταται η λεγόμενη μέχρι και σήμερα «κατάρα της πρώτης θέσης».

Για όποιον διαβάζει το κείμενο αυτό και χάνεται μη μπορώντας να καταλάβει τι εννοεί ο... ποιητής, η κατάρα αυτή λέγεται πως υπάρχει διότι καμία ομάδα από τη σεζόν 2016/17 μέχρι και σήμερα, που έχει τερματίσει πρώτη στην κανονική περίοδο της Euroleague, δεν έχει καταφέρει τελικά να σηκώσει την κούπα.

Ο «θρύλος» θα χρειαστεί να διαλύσει τον «μύθο»

Το Athletiko θα σας πάει λίγο πίσω, κάνοντας μία ανασκόπηση της τελευταίας φοράς που ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος, του τι πέτυχε μέσα από τη διαδικασία αυτή και τέλος του τι θα πρέπει να (μη) σκεφτεί, έτσι ώστε να είναι εκείνος που θα χαμογελάσει αυτή τη φορά. 

Το 2022/23 οι «ερυθρόλευκοι» θα διαγράψουν μία πορεία πάνω-κάτω παρόμοια με τη φετινή, το 24-10 ρεκόρ με το οποίο τελείωσαν την κανονική περίοδο θα τους φέρει πρώτους στην κατάταξη και από εκεί και πέρα η «μάχη» θα αρχίσει. Για να είμαστε ακριβείς, όχι απλά μία «μάχη», Ελληνοτουρκικός πόλεμος...

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις, ο δικός του Ολυμπιακός δεν διαλέγει αντιπάλους. Οι Πειραιώτες κέρδισαν την Μπασκόνια για την 34η και τελευταία αγωνιστική και διασταυρώθηκαν με την πανίσχυρη Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη (τότε). Πολλοί είπαν «ο πρώτος με τον όγδοο θα αγωνιστούν, τι μπορεί να πάει τόσο λάθος...;», μέγα σφάλμα! Η Φενέρμπαχτσε είναι πάντοτε Φενέρμπαχτσε. 

Η σειρά θα αρχίσει με ένα εκκωφαντικό 79-68 στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός θα εξαπλώσει στο παρκέ όλο του το ρεπερτόριο σε άμυνα και επίθεση, θέλοντας να κάνει από την αρχή ξεκάθαρο ποιος είναι το αφεντικό. Ή αν προτιμάτε, να δείξει το γιατί ήταν εκείνος που τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο. Το Game 2 ήταν μία εντελώς διαφορετική ιστορία, οι Τούρκοι βρήκαν απαντήσεις σε οτιδήποτε και αν οι «ερυθρόλευκοι» δοκίμαζαν και με αναπάντεχο πρωταγωνιστή τον Κάρσεν Έντουαρντς ο οποίος διένυε την «παρθενική» του χρονιά στα γήπεδα της Euroleague, κατάφερε να κάνει break και να ισοφαρίσει σε 1-1. 

«Kalimera, kalispera, kalinikta»

Μεταφερόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, το τρίτο παιχνίδι μεταξύ των δύο είναι η απόδειξη του ότι όποιος καταφέρει να βρεθεί στο στάδιο αυτό, δεν έχει κάνει τίποτα τυχαία. Η τουρκική ομάδα στο τρίτο δεκάλεπτο θα κάνει ένα 16-7 επιμέρους σκορ δυσκολεύοντας πολύ την ζωή του Ολυμπιακού, ο οποίος όμως όπως πάντα άλλωστε, θα βρει τρόπο να επιστρέψει και εν τέλει να διεκδικήσει ότι του αναλογεί στον «τζόγο» των τελευταίων λεπτών. Με το σκορ στο 69-69 και τα δευτερόλεπτα να κυλάνε βασανιστικά, η ελληνική ομάδα θα βγάλει την άμυνα αλλά θα χάσει την μπάλα μέσα από τα χέρια της έπειτα από λάθος του Γουόκαπ. Σε αυτό το χρονικό σημείο και έχοντας απέναντι σουτέρ τέτοιου βεληνεκούς, τα σφάλματα αυτά πληρώνονται ακριβά. Η νέα κατοχή της Φενέρμπαχτσε θα φέρει εύστοχο σουτ δια χειρός Μάρκο Γκούντουριτς, που όμως δεν υπολόγισε τον αστάθμητο παράγοντα που ονομάζεται Κώστας Σλούκας και άφησε στο χρονόμετρο τον υπέρ αρκετό χρόνο των 3.9 δευτερολέπτων. Τι έγινε κατά την διάρκεια αυτών; Τα ήθελε και τα έπαθε ο Σέρβος...

Break στο break λοιπόν και 2-1 για τον Ολυμπιακό. Μετά το τεράστιο σοκ που προκάλεσε ο πρώην παίκτης της ομάδας (και νυν «πράσινος») στον κόσμο της, εκείνος ήξερε πως πρέπει να γεμίσει ξανά την Ulker Sports και να βοηθήσει όπως μπορεί την Φενέρμπαχτσε έτσι ώστε να φτάσει στο 2-2. Έτσι και έγινε. Ο Ολυμπιακός δεν άντεξε στην πίεση του Game 4, είχε ορισμένες λάθος αποφάσεις και έφυγε έχοντας στα μπαγκάζια του μία νίκη και μία ήττα από την Κωνσταντινούπολη. Ο πέμπτος και τελευταίος αγώνας της απίθανης αυτής σειράς εξελίχθηκε σε μονόλογο. Το ΣΕΦ «έβραζε» και οδήγησε τον ψυχωμένο Ολυμπιακό στο 84-72 που τον έστειλε στο Κάουνας, να παλέψει στο F4 για την κούπα. Κάπου εδώ, να ανοίξουμε μία ακόμα παρένθεση και να θυμίσουμε πως οι Πειραιώτες όχι μόνο δεν ηττήθηκαν στην έδρα τους από την ομάδα του Ιτούδη εκείνη τη σεζόν, αλλά περίπου 365 μέρες αργότερα έγιναν και οι πρώτοι που έσπασαν το κατεστημένο του ότι καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει να κάνει break σε πέμπτο παιχνίδι παίρνοντας πρόκριση μέσα στην έδρα του αντιπάλου. 

Στη Λιθουανία ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει αρχικά την Μονακό για τον πρώτο ημιτελικό του F4. Στα πρώτα 20 λεπτά η ομάδα του Πειραιά δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει καμία από τις αρετές της και θα δει εκείνη του Μόντε Κάρλο να προηγείται με σκορ 41-29. Κάπου εκεί, ένα ακόμα ρεκόρ που έσπασε από τον Ολυμπιακό θα αλλάξει εντελώς την εικόνα του αγώνα και θα του δώσει τελικά την άνετη νίκη-πρόκριση. Η τρίτη περίοδος ήταν παράσταση για έναν ρόλο, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» θα «τρέξουν» ένα αδιανόητο 27-2, το οποίο καθιστά μέχρι και σήμερα τόσο το μεγαλύτερο επιμέρους σκορ που έχει πετύχει ποτέ ομάδα σε F4 της Euroleague, όσο και την μικρότερη συγκομιδή που έχει συγκεντρώσει το οποιοδήποτε σύνολο σε παιχνίδι της τελικής φάσης της λίγκας. 

21/05/2023, μέρα τελικού. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει περάσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα στον δεύτερο ημιτελικό του event και αντιμετωπίζει στο καθοριστικό παιχνίδι το φαβορί της διοργάνωσης, τον Ολυμπιακό. Ο αγώνας είναι αμφίρροπος καθ΄ όλη τη διάρκειά του αλλά στη θέση του οδηγού βρίσκεται σταθερά η ομάδα του Μπαρτζώκα. 2'15'' πριν η τελική κόρνα χτυπήσει οι Πειραιώτες είναι μπροστά με 78-72 και από εκείνο το σημείο και έπειτα, ένα καταδικαστικό blackout θα τους χτυπήσει την πόρτα. Οι Μαδριλένοι με ένα 7-0 σερί και τον «Τσάτσο» να μοιάζει με πραγματικό μαέστρο, θα καταφέρουν να διαλύσουν τα όνειρα του Ολυμπιακού και να πάρουν την «μπουκιά μέσα από το στόμα του». Ο Σέρχιο Γιούλ θα σηκωθεί μπροστά στον Φαλ, θα πετύχει το ίσως δυσκολότερο buzzer-beater της ιστορίας της λίγκας και θα δώσει την κούπα στην Ρεάλ. 

Κατάρα δεν υπάρχει, ο Ολυμπιακός το έχει ήδη αφήσει πίσω και πρέπει να το αποδείξει

Το τελείωμα εκείνης της σεζόν όπως και οποιοδήποτε άλλο των ομάδων που κατέκτησαν την πρώτη θέση της βαθμολογίας αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν το τρόπαιο, δεν έχει φυσικά κανένα λόγο να τρομάζει τον Ολυμπιακό. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο οι «ερυθρόλευκοι» ήταν οι νικητές της κανονικής περιόδου, κατάφεραν να τρελάνουν όλη την Ευρώπη με το μπάσκετ που έπαιξαν και να διαλύσουν πολλά ρεκόρ που είχαν πολύ γερά θεμέλια. Το βήμα παραπάνω που δεν έγινε, ήταν εκτός από θέμα κακής διαχείρισης, και θέμα ατυχίας. 

Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι το παρόν και ο Ολυμπιακός μετά το 2022/23, έχει τερματίσει και πάλι πρώτος στην κανονική διάρκεια της Euroleague.

Σεζόν με σεζόν τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι κανένας σύλλογος που κάνει πρωταθλητισμό δεν έχει το δικαίωμα να πιστεύει σε κατάρες και ξόρκια. Οι Πειραιώτες έχουν παίξει όπως φανερώνει και η τελική κατάταξη, το καλύτερο μπάσκετ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και πλέον αυτό που έχουν να κάνουν είναι να αδιαφορήσουν πλήρως για το τι έγινε στο Κάουνας. Να κοιτάξουν αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό τους, το παιχνίδι τους. Ο Σάσα Βεζένκοφ έχει κάνει την μεγάλη επιστροφή στο λιμάνι της καρδιάς του. Στην ομάδα βρίσκεται επίσης τόσο ο μεγάλος αστέρας της Γαλλίας, Εβάν Φουρνιέ, όσο και το μεγαλύτερο μέρος του κορμού που εδώ και αρκετά χρόνια οδηγεί την ομάδα σε επιτυχίες. Αναφορικά με την τεχνική ηγεσία, το κομμάτι αναλαμβάνει προφανώς ο όλο και πιο ώριμος-έμπειρος όσο τα χρόνια περνούν, Γιώργος Μπαρτζώκας. 

Ο Ολυμπιακός περιμένει τους τραυματίες του να γυρίσουν στην δράση, τα κομμάτια του παζλ να μπουν όλα στην θέση τους την κατάλληλη στιγμή και το μεγάλο βήμα να πραγματοποιηθεί, αφήνοντας πίσω κάθε σκέψη σχετικά με κατάρες και δεισιδαιμονίες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ