Παναθηναϊκός: Το άλμα 134 θέσεων στο UEFA Ranking και η «προίκα» των προκριματικών

Η γλυκόπικρη γεύση που άφησε σ’ όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού ο αποκλεισμός απ’ τη Φιορεντίνα στους «16» του Conference League και πολύ περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτό το νοκ-άουτ, για την ώρα έχει «σκεπάσει» όλα τα υπόλοιπα. Διότι ήρθε ως συνέχεια της εγχώριας αποτυχίας του «τριφυλλιού» (εκτός Κυπέλλου, στο -10 απ’ την κορυφή πριν την εκκίνηση των ελληνικών playoffs), αλλά και γιατί χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για να πετύχει ο Παναθηναϊκός κάτι πραγματικά σπουδαίο στην Ευρώπη, μετά από πολλά χρόνια.
Λογική η απογοήτευση, φυσιολογική η πικρία για έναν μεγάλο στόχο απέναντι σ’ έναν αντίπαλο που αποτελεί παραδοσιακή δύναμη της πολύ πιο «λαμπερής» Serie A, ο οποίος χάθηκε -κυριολεκτικά- στις λεπτομέρειες, αλλά και λόγω της μόνιμης αμυντικής αστάθειας του Παναθηναϊκού, των οδυνηρών black-outs και της αδυναμίας του να μετατρέψει σε (εύκολο) γκολ τις ποιοτικές ευκαιρίες του, εμφανίζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν άνευ προηγουμένου αστοχία.
Όταν όμως κάποια στιγμή φύγει το «σύννεφο» της απογοήτευσης για την υπέρβαση που δεν ήρθε και τη χαμένη ευκαιρία που έμεινε στα... μισά, το ευρωπαϊκό «ταμείο» της σεζόν θα βγάλει ένα συνολικά θετικό πρόσημο για την εφετινή πορεία των «πράσινων» στα Κύπελλα Ευρώπης που ξεκίνησε τον Ιούλιο κι ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο.
Κι αυτό ο Παναθηναϊκός θα το «δει» και πολύ περισσότερο θα το.... εξαργυρώσει στο «μετά». Πέρα απ’ το οικονομικό όφελος και τα σχεδόν 9 εκατ. ευρώ που έβαλε το «τριφύλλι» στο ταμείο του ως έσοδα απ’ την παρουσία του στα προκριματικά του Europa League και του Conference League, αλλά και τη League Phase και τα δύο πρώτα νοκ-άουτ του Conference, το μεγαλύτερο κέρδος της σεζόν είχε να κάνει με την πολύ μεγάλη άνοδο των «πράσινων» στο UEFA Club Ranking.
«Μπήκε» με τον «ελληνικό» συντελεστή
Ο Παναθηναϊκός μπήκε στη σεζόν 2024/25 απ’ την 225η θέση του Ranking της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, έχοντας μόλις 5.000 βαθμούς στην τελευταία πενταετία του (2.000 απ’ τα προκριματικά της περιόδου 2022/23 και 3.000 απ’ τη σεζόν 2023/24) και στις κληρώσεις των προκριματικών «πάτησε» πάνω στον εθνικό (ελληνικό) συντελεστή -όπως είχε γίνει και την προηγούμενη διετία- συμμετέχοντας στην κληρωτίδα του House of European Football στα κεντρικά της Νιόν με 6.305 βαθμούς.
Μόλις το καλοκαίρι του 2021, το «τριφύλλι» ήταν στην 251η θέση, τη χειρότερη της ιστορίας του στα Κύπελλα Ευρώπης, έτη... φωτός πίσω απ’ την 18η θέση του 2005 όπου είχε 70.715 βαθμούς, στην κορυφαία θέση ελληνικής ομάδας στο UEFA Club Ranking.
«Άλμα» και καλύτερη ελληνική συγκομιδή
Το φίνις της εφετινής διαδρομής στη Φλωρεντία, βρίσκει πλέον τον Παναθηναϊκό στην 111η θέση με 16.000 βαθμούς. Κοινώς έκανε ένα πολύ μεγάλο «άλμα» 114 θέσεων μέσα σε 9 μήνες, κατακτώντας μέσα απ’ αυτή την πορεία 11.000 βαθμούς.
Είχε τη μεγαλύτερη «ελληνική» συγκομιδή φέτος, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και μία απ’ τις καλύτερες των τελευταίων 20 ετών. Κι όλα αυτά σε μία χρονιά που έχει αφήσει την εντύπωση της μέτρια εικόνας και είχε και πολλές ακόμη ξοδεμένες ευκαιρίες για ακόμη μεγαλύτερη συγκομιδή σε ματς με αντιπάλους όπως η Μπόρατς Μπάνια Λούκα (1-1 εκτός), η Τζουργκάρντεν (ήττα 1-2 εκτός) και η Βίκινγκουρ (ήττα 1-2 στο ουδέτερο Ελσίνκι στον α’ νοκ-αουτ αγώνα).
Θα το διαπιστώσει το προσεχές καλοκαίρι
Το πόσο σημαντική ήταν η εφετινή συγκομιδή και η «προίκα» των 11.000 βαθμών για τον Παναθηναϊκό θα αποτυπωθεί ακόμη πιο έντονα το προσεχές καλοκαίρι, καθώς με την αφαίρεση για όλες τις ομάδες της σεζόν 2020/21 (που για το «τριφύλλι» ήταν «κενή» διότι ήταν εκτός Κυπέλλων Ευρώπης), οι «πράσινοι» θα μπουν στις καλοκαιρινές κληρώσεις απ’ την 91η θέση του UEFA Cluba Ranking!
Κοντολογίς το «άλμα» θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο και θα φτάσει τις 134 θέσεις απ’ το ένα καλοκαίρι στο άλλο (απο 225 θέση, στην 91η) και τις 160 θέσεις μέσα σε μία τετραετία!
«Ισχυρός» σε Europa και Conference League
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον Παναθηναϊκό πέρα από τους αριθμούς, τις θέσεις και τους βαθμούς; Το γεγονός πως θα εκκινήσει ως «ισχυρός» στις κληρώσεις όλης της διαδρομής του στα καλοκαιρινά προκριματικά του Europa League ή του Conference League.
Εάν βγει 3ος μετά τα playoffs της Super League θα είναι «ισχυρός» στον γ’ προκριματικό και στα playoffs του Europa League. Εάν βγει 4ος θα είναι αντίστοιχα «ισχυρός» σ’ όλες τις προκριματικές σειρές του Conference League έως τη League Phase.
Εάν τώρα βγει 2ος θα είναι «ισχυρός» στον β’ προκριματικό του Champions League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών (League Path) κι «ανίσχυρος» σε γ’ προκριματικό και playoffs.
Δεν θα έχει πια απέναντι... Άγιαξ και Λανς
Η παρουσία του ως «ισχυρός», ωστόσο, στο Europa και το Conference League σημαίνει πως δεν θα βρίσκει κάθε φορά στο διάβα του ισχυρότατες ομάδες επιπέδου Μαρσέιγ, Μπράγκα, Άγιαξ ή Λανς, καλούμενος κάθε φορά να κάνει υπερβάσεις για να συνεχίσει ως τη League Phase. Όπως χρειάστηκε να κάνει δις την τελευταία διετία απέναντι στους Γάλλους.
Κάνοντας τα απολύτως... βασικά φέτος, (κι όχι και με τις πλέον «φιλικές» διαιτησίες) ο Παναθηναϊκός έδωσε για πρώτη φορά μετά από χρόνια στην Ευρώπη μία αίσθηση συνολικής «επιστροφής» του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Και πάνω σ’ αυτό καλείται πλέον να επενδύσει ακόμη περισσότερο οικονομικά κι αγωνιστικά, για να πάει 1-2 βήματα παραπέρα την επόμενη χρονιά και η ευρώ-παρουσία του να (ξανα)γίνει «κανόνας» και στις επόμενες σεζόν κι όχι... εξαίρεση.