Το «δέρμα» του επόμενου Παναθηναϊκού και η καθαρότητα του Athletiko

Ο Κώστας Γουλής γράφει για όσα θέλει να αλλάξει ο Βιτόρια στον «δικό» του Παναθηναϊκό και την ανάγκη για χαφ κι εξτρέμ υψηλών «εντάσεων».
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρουί Βιτόρια - ΠΗΓΗ: INTIME
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρουί Βιτόρια - ΠΗΓΗ: INTIME

Ανεξαρτήτως του «που» και «πως» θα ολοκληρώσει την εφετινή σεζόν ο Παναθηναϊκός, κι αν η θέση που θα τερματίσει στα playoffs θα τον οδηγήσει σε προκριματικά Champions League, Europa League ή Conference League (χωρίς «κανονάκι» στην τελευταία περίπτωση βεβαίως), το τι ζητάει και κυρίως το τι χρειάζεται στην καλοκαιρινή αναδόμηση του ρόστερ του, θα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο από τώρα.

Δίχως να επηρεάζει την κεντρική στόχευση και τη δημιουργία ενός ρόστερ που θα είναι πολύ πιο επαρκές στις απαιτήσεις της εποχής κι όσων επιτάσσει σήμερα το ποδόσφαιρο. Και βεβαίως θα είναι πολύ πιο κοντά στα στοιχεία που έχει ήδη ο ανταγωνισμός του «τριφυλλιού».

Αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός απέτυχε πλήρως στην εφετινή σεζόν του, παρά το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι «έπεσαν» τα περισσότερα χρήματα των τελευταίων 14 ετών (κι εκτός της δεδομένης αστάθειας που δημιουργούν σε κάθε οργανισμό οι 4 αλλαγές προπονητή σε 10 μήνες), διότι:

α) Δεν είχε στο φινάλε της περασμένης σεζόν ισχυρή -ή τέλος πάντων ισοϋψή- back-up λύση πίσω απ’ τον -διακαή πόθο του Γιάννη Αλαφούζου- Μαουρίτσιο Σάρι, πηγαίνοντας εντέλει στην επιλογή του Ντιέγκο Αλόνσο, ο οποίος (αν και μόνιμα καλοντυμένος) ουδέποτε μπόρεσε να μπει στο «κοστούμι» των απαιτήσεων και της αφόρητης πίεσης ενός οργανισμού, που ζει κι αναπνέει (στα όρια της ψύχωσης), για να επιστρέψει στους τίτλους μετά από 15 χρόνια.

β) Είχε πολλές δομικές «κακοτεχνίες» στη δημιουργία του ρόστερ του περασμένου καλοκαιριού: Αποκτήθηκαν δύο δεξιοί εξτρέμ αντί 13,2 εκατ. ευρώ (Τετέ-Πελίστρι), αλλά η αριστερή πλευρά έμεινε... γυμνή κι ευτυχώς για το «τριφύλλι« ανταποκρίθηκε με μια τρομερή σεζόν ο Φίλιπ Τζούριτσιτς. Την ώρα δε που ο Αϊτόρ ο οποίος κρίθηκε ότι... περίσσευε, έχει μια ντουζίνα γκολ στην Κύπρο με την ΑΕΚ Λάρνακας (μην ξεχνιόμαστε...).

Δεν αποκτήθηκε αριστεροπόδαρος στόπερ για να υπάρχει ισορροπία στα μετόπισθεν. Άργησε μισή σεζόν να αποκτηθεί επιθετικός πίσω απ’ τον Φώτη Ιωαννίδη («βαθύ» Γενάρη ήρθε ο Κάρολ Σφιντέρσκι), παρότι ο Αντράζ Σπόραρ ήταν ουσιαστικά εκτός ομάδας απ’ το καλοκαίρι. Απέτυχε πλήρως η μεταγραφή του Φίλιπ Μαξ στο αριστερό άκρο της άμυνας, με αποτέλεσμα ο 34χρονος Φίλιπ Μλαντένοβιτς (που προοριζόταν για δεύτερη επιλογή φέτος) να... βαράει πενταπλές υπερωρίες έχοντας παίξει σε 45 απ’ τα 48 επίσημα ματς του Παναθηναϊκού και κοντοζυγώνοντας πια τα 4.000 αγωνιστικά λεπτά.

Μια ομάδα πιο κοντά στη φιλοσοφία του

Το ζητούμενο πλέον είναι το «μετά» και δη η εκτέλεση του καλοκαιρινού σχεδιασμού, που επιβάλλεται να περιλαμβάνει και να φέρνει σε πρώτο πλάνο την απόκτηση παικτών, που θα είναι πολύ πιο γρήγοροι, ταχυδυναμικοί και θα βγάζουν (πολύ) μεγαλύτερη «ένταση» στο παιχνίδι τους.

Δηλαδή με το «πακέτο» των στοιχείων και των χαρακτηριστικών που θέλει να βάλει ο Ρουί Βιτόρια στο «τριφύλλι» από το καλοκαίρι (εφόσον δεν γίνει κάτι... τρελά ανατρεπτικό ως το φινάλε των εφετινών playoffs), τροποποιώντας σε μεγάλο βαθμό το αγωνιστικό μοντέλο του Παναθηναϊκού.

Και δημιουργώντας μία ομάδα πολύ πιο κοντά στη δική του σκέψη και φιλοσοφία, έπειτα από ένα εξάμηνο όπου έπρεπε να «προσαρμοστεί» ο ίδιος πάνω στο υλικό που βρήκε.

Με μεγαλύτερες πιέσεις ψηλά απ’ το πρώτο τρίτο του αντιπάλου, πολύ πιο γρήγορες μεταβάσεις επιθετικά κι αμυντικά και σίγουρα πολύ πιο «σκληρή» κι aggressive λογικής. Αλλά και ικανή να αντέχει σε «up tempo» συνθήκες για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στα παιχνίδια.

Αν κάτι «έδειξε» στον Παναθηναϊκό, άλλωστε, η εφετινή χρονιά, είναι πως σε σχέση με τους άλλους τρεις άμεσους ανταγωνιστές του Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, είναι η ομάδα με τη χαμηλότερη «ένταση» στο γήπεδο. Είναι πολύ πιο αργό σύνολο και σίγουρα το λιγότερο «aggressive» όλων, ιδίως στον άξονά του.

Αυτό κι αν το «πλήρωσε» παντού φέτος

Κι αυτό το πλήρωσε πολλάκις τόσο στη Super League, όσο και στην Ευρώπη, ειδικά σε ματς της League Phase του Conference League. Διότι εκεί, σ’ εκείνα τα παιχνίδια με την Μπόρατς στην Μπάνια Λούκα και την Τζουργκάρντεν στην Στοκχόλμη, έγινε το «κακό» για τον Παναθηναϊκό, καθότι εάν είχε νικήσει σε ένα απ’ τα δύο, θα είχε μπει στην πρώτη οκτάδα και οι διασταυρώσεις του μετά θα ήταν πολύ διαφορετικές. Και ικανές για να έχει φτάσει σήμερα (10/4) στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης και με πολύ καλή προοπτική για να πάει ακόμη πιο ψηλά.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στα προημιτελικά του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, όπου ο Παναθηναϊκός έδειξε αδυναμία στο να «ματσάρει» τις εντάσεις των Πειραιωτών ειδικά στον άξονα της μεσαίας γραμμής και πολύ περισσότερο στο ματς του Φαλήρου. Το ίδιο «έδειξε» σε μεγάλα κομμάτια του και το προ δύο εβδομάδων ματς του πρωταθλήματος, παρότι εκεί ο Παναθηναϊκός «πλήρωσε» πρώτα απ’ όλα τα δικά του τεράστια ατομικά λάθη.

Να βρει έναν δικό του «Πινέδα» ή «Τσικίνιο»

Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να κοντράρει ακόμη περισσότερο και με μεγαλύτερα επάρκεια τον ανταγωνισμό του, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αλλάξει «δέρμα» το καλοκαίρι. Βάζοντας στη μηχανή του παίκτες με πού πιο έντονα χαρακτηριστικά στο «6» (όπου θα αποχωρήσει ο Αράο) και στο «8», για να συμπληρώσει τα στοιχεία που λείπουν απ’ τους Άνταμ Τσέριν και Νεμάνια Μαξίμοβιτς.

Ψάχνοντας έναν δικό του «Πινέδα» (αυτόν του πρώτου χρόνου του στην ΑΕΚ) ή έναν δικό του «Τσικίνιο». Το ίδιο και στα «φτερά» της επίθεσης, όπου θα πρέπει να κινηθεί για έναν βασικό αριστερό εξτρέμ, ο οποίος θα του δώσει εκτός από ασίστ, γκολ, ταχύτητα και μεγαλύτερη τακτική συνέπεια στα τρεξίματα και στην πίεση ψηλά.

Επιβάλλεται να αποκτήσει περισσότερη ένταση και ταχύτητα σ’ ένα ποδόσφαιρο που (ακόμη και στην ελληνική Super League) έχει αλλάξει και στο μεγαλύτερο μέρος της εφετινής σεζόν, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να το... ακολουθήσει.

Το Athletiko έρχεται για το «διαφορετικό»

Για το τέλος, κάτι επί προσωπικού... Από σήμερα ανεβαίνει στον «αέρα» του διαδικτύου μία τρομερή παρέα μέσα απ’ το Athletiko. Η οποία θα σας συντροφεύει και θα σας ενημερώνει με καθαρότητα, παντού και για τα πάντα. Κρατήστε την αυτή τη λέξη, την «καθαρότητα». Διότι πλέον έχει γίνει σπάνια σε όλα τα κομμάτια της ζωής μας...
Το Athletiko ούτε έρχεται για να τα... αλλάξει όλα, ούτε θα φέρει επανάσταση, ούτε θα «βαφτίσει» το ψάρι... κρέας. Έρχεται για να (σας) δώσει κάτι πολύ διαφορετικό και σε περιεχόμενο και σε προσέγγιση και σε στάση απέναντι σε όλους και σε όλα. Κι αυτό θα το διαπιστώσετε πολύ σύντομα (από σήμερα κιόλας) και πιστεύω ότι θα το εκτιμήσετε όλοι.
Καλή αρχή σε όλους μας, με υγεία κι αμέτρητα θέματα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ