Ο Μλαντένοβιτς που ξεπερνάει τα 4.000 λεπτά και τα δεδομένα με την ανανέωσή του

Η επίδοση 15ετίας που θα φτάσει ο Σέρβος την Κυριακή (13/4) κόντρα στον ΠΑΟΚ και η «χρυσή τομή» που αναζητείται για το νέο συμβόλαιό του
Ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς σε στιγμιότυπο από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο - ΠΗΓΗ: ΙΝΤΙΜΕ
Ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς σε στιγμιότυπο από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο - ΠΗΓΗ: ΙΝΤΙΜΕ

Το ξερακιανό σουλούπι του, παραπέμπει εύκολα σε.. μαραθωνοδρόμο. Θα μπορούσε -γιατί όχι;- σε μιαν άλλη ζωή να ακολουθήσει κι αυτή τη διαδρομή ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς.

Σ’ αυτή τη ζωή όμως, είναι ένας τίμιος αριστερός μπακ, ο οποίος μπορεί να μην... ενθουσιάζει μέσα στο γήπεδο, αλλά ποτέ δεν θα «κοροϊδέψει» και σε κάθε ματς -any given Sunday που έλεγε κι ο μεγάλος Αλ Πατσίνο- θα δώσει με γυαλισμένο μάτι και βλέμμα, ότι «έχει» κι ότι μπορεί. Μέχρι... εξαντλήσεως, όπως συμβαίνει στον εφετινό Παναθηναϊκό, όπου από back-up επιλογή στον σχεδιασμό του περασμένου καλοκαιριού, έγινε στα 34 του (τα συμπληρώνει τον Αύγουστο) ποδοσφαιρικός «μαραθωνοδρόμος» κι ο Νο1 αναντικατάστατος της «πράσινης» ενδεκάδας.

Προφανώς διότι απέτυχε πλήρως ως «βασική» επιλογή των Παπαδημητρίου-Αλόνσο η μεταγραφή του Γερμανού Φίλιπ Μαξ, ο οποίος ουδέποτε έκανε τη... διαφορά (11 ματς, 657’, μόλις μία ασίστ), παρά το «βαρύ» βιογραφικό που κουβαλούσε από μεγάλα κλαμπ της Bundesliga και της Eredivisie.

Με τον Μλαντένοβιτς να κουβαλάει όλο το βάρος της πλευράς απ’ τον Ιούλιο έως τώρα, με ελάχιστες ημέρες ξεκούρασης (και μετά από Euro το καλοκαίρι), με μία... ανάσα (για την ακρίβεια χωρίς... ανάσα) και να είναι πρώτος μαζί με τον Ματέους Τετέ σε συμμετοχές (45 σε 48 ματς) και μακράν πρώτος σε λεπτά από κάθε αλλον παίκτη του Παναθηναϊκού.

Με την ειδοποιό διαφορά πως ο Βραζιλάνος (που έχασε τον πρώτο αγώνα της σεζόν με την Μπότεφ στο ΟΑΚΑ, διότι είχε αποκτηθεί μία μέρα πριν) έμεινε εκτός από δύο ματς -με τον Λεβαδειακό και τη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο- για λόγους ξεκούρασης. Ενώ ο Σέρβος μπακ δεν έχει πάρει ούτε... ρεπό, καθότι οι τρεις «απουσίες» του κατά τη διάρκεια της σεζόν (δύο φορές με τον Ατρόμητο και μία με τον Πανσερραϊκό) ήταν λόγω καρτών.

Κι ετοιμάζεται πλέον για κάτι που έχει να συμβεί στον Παναθηναϊκό εδώ και μία δεκαπενταετία: Να γίνει ο πρώτος παίκτης του «τριφυλλιού» που θα ξεπεράσει τα 4.000 αγωνιστικά λεπτά (με τις καθυστερήσεις συμπεριλαμβανομένων, όχι απλά 90λεπτα) σε μία αγωνιστική περίοδο!

Την Κυριακή (13/4), μόλις το ρολόι του ΟΑΚΑ «σημαδέψει» το 48ο λεπτό του αγώνα με τον ΠΑΟΚ (εάν δεν έχουν δοθεί βεβαίως καθυστερήσεις στο φινάλε του α’ μέρους), ο «Μλάντε» θα φτάσει... στρογγυλά 4.000 αγωνιστικά λεπτά και το κοντέρ του θα συνεχίσει να... γράφει.

Με τους Ίνγκι Ίνγκασον και Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι που τον ακολουθούν σε λεπτά, να πλησιάζουν το 4.000, ο πρώτος στον αγώνα της Τούμπας (27/4) κι ο δεύτερος στην τελευταία αγωνιστική των playoffs κοντρα στον Ολυμπιακό (11/5).

Από τον Βύντρα, μέχρι τον Μλαντένοβιτς

Ο τελευταίος «πράσινος» που έφτασε και ξεπέρασε τα 4.000 αγωνιστικά λεπτά σε μία σεζόν, ήταν ο Λουκάς Βύντρα την περίοδο 2008/09, όταν «έγραψε» 4.019’ σε 45 ματς (2 γκολ).

Από εκεί και πέρα πρέπει να... σκάψουμε ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν για να βρούμε τα 4.028’του Ρενέ Χένρικσεν τη σεζόν 2000/01 (σε 47 ματς) και τα 4.185’ του Αντώνη Νικοπολίδη ένα χρόνο μετά (σε 47 ματς), αν και για έναν γκολκίπερ -ιδίως εάν είναι ο βασικός της ομάδας- φαντάζει πολύ πιο πιθανό και λογικό να «αγγίζει» τέτοιους αριθμούς. Κάτι που δεν ισχύει όμως για εκείνους που παίζουν «μέσα».

Άλλος ένας «πράσινος» που «άγγιξε» και σαφώς ξεπέρασε (μαζί με τις καθυστερήσεις) τα 4.000’ ήταν ο Άγγελος Μπασινάς την περίοδο 2000/01 με 3.994’ σε 48 αγώνες (8 γκολ). Ενώ εκείνοι που πλησίασαν κάτι αντίστοιχο ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ τη σεζόν 2009/10 (3.963’, σε 46 ματς, με 29 γκολ), ο Μάριο Γκαλίνοβιτς τη σεζόν 2008/09 (3.960’, 44 ματς), ο Νασίφ Μόρις το 2006/07 (3.827’, 1 γκολ σε 44 ματς) κι ο Ζέκα Ροντρίγκες την αγωνιστική περίοδο 2014/15 με 3.806’ σε 44 αγώνες (2 γκολ, 6 ασίστ).

Τι θέλει κάθε πλευρά ως προς τη διάρκεια

Λογικό με όλα τα παραπάνω να μπαίνει ολοένα και πιο συχνά στην... κουβέντα και το μέλλον του διεθνούς Σέρβου μπακ, δεδομένου ότι στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται το διετές συμβόλαιό του με το «τριφύλλι» που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2023. Με τον Παναθηναϊκό να έχει το «συν ένα» που περιλαμβάνει εκείνη η συμφωνία, το οποίο όμως για να «ενεργοποιηθεί» θα πρέπει να υπάρχει κοινή διάθεση. Όπως έγινε πριν από ενάμιση μήνα και με τον Φίλιπ Τζούριτσιτς.

Για την ώρα όμως υπογραφές δεν... υπάρχουν. Ο Παναθηναϊκός τηρώντας την πολιτική που έχει με τα συμβόλαια παικτών άνω των 32 ετών, θέλει κάθε ανανέωση να αφορά μονοετή συμβόλαιο. Ο Μλαντένοβιτς επιθυμεί διετές συμβόλαιο (προκειμένου να μην βάζει τόσο συχνά την οικογένειά του σε διαδικασία μετακόμισης) και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Με πιθανή μία ενδιάμεση «λύση» για συμβόλαιο 1+1 ετών που θα περιλαμβάνει ενεργοποίηση της οψιόν μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών.

Δεν θέλει να ψάχνει για δύο αριστερούς μπακ

Ο Παναθηναϊκός κι ο Βιτόρια άλλωστε, θέλουν να μείνει ο Σέρβος στην ομάδα και γιατί εκτιμούν τα όσα ξέρουν ότι μπορεί να δώσει (και δίνει) μέσα στο γήπεδο, έχοντας αλλάξει πλέον με την εφετινή σεζόν του τη διάθεση και την όποια «γκρίνια» μπορεί να είχε κι ο πλέον απαιτητικός φίλος του «τριφυλλιού» προς το πρόσωπό του.

Αλλά κι επειδή δεν θα ήταν ότι... καλύτερο για τον Παναθηναϊκό να βγει στην αγορά και να ψάχνει δύο αριστερούς μπακ το καλοκαίρι. Έχοντας και τα καλοκαινά προκριματικά -σε όποια διοργάνωσει κι αν συμμετάσχει- όπου είναι πολύ κομβικό για κάθε ομάδα οφείλει να έχει μία αγωνιστική «συνέχεια» κι ομοιογένεια. Κι όχι να ξεκινάει απ’ το «μηδέν» σε κάποιες θέσεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ